fbpx
Rezultati pretrage

SED prezentovalo preporuke za unapređenje upravljanja otpadom

Postavio admin na oktobar 21, 2022
0

Da bi olakšalo Opštini Sokobanja i Javnom komunalnom preduzeću Napredak da unapređenje sistema upravljanja otpadom sprovode u skladu sa letos usvojenim Lokalnim planom upravljanja otpadom, Sokobanjsko ekološko društvo je izradilo priručnik sa preporukama eksperta, kalendarom mera i aktivnosti, kao i listom propisa koje je potrebno usaglasiti sa ovim planom.  Prezentacija priručnika donosiocima odluka u oblasti upravljanja otpadom obavljena je u ponedeljak, 17.10.2022. u sali Skupštine opštine Sokobanja, a pored predstavnika Opštine i JKP, prisustvovali su i predstavnici pojedinih udruženja građana i lokalni mediji.

Za izradu ovog priručnika, pod nazivom „Izveštaj o propisima i praksama upravljanja otpadom opštine Sokobanja, sa preporukama za njihovo unapređenje“ (kompletan priručnik možete preuzeti ovde: link – Priručnik) angažovan je stručnjak – specijalista za upravljanje otpadom, koja je i obavila prezentaciju. Kao uvod u prezentaciju, predstavnici Sokobanjskog ekološkog društva su istakli da ovo nije prvi Lokalni plan upravljanja otpadom – Sokobanja je već imala jedan, za period od 2012-2022. godine ali je on ostao samo „mrtvo slovo na papiru“. SED je upravo zato i izradilo ovaj priručnik sa preporukama – da motiviše donosioce odluka i čitavu zajednicu da ne dozvole da se to dogodi i sa novim Planom i da na vreme započne sprovođenje aktivnosti (više detalja o ovom planu i ulozi SED u njegovoj izradi možete pronaći ovde: link – Usvojen LPUO 2022-2032.).

Jedna od najvažnijih preporuka iz priručnika je da je za koordinaciju ključnih aktivnosti iz Lokalnog plana upravljanja otpadom (uspostavljanje regionalnog sistema za upravljanje otpadom, projektovanje i izgradnju reciklažnog dvorišta i transfer stanice, obuke zaposlenih na poslovima upravljanja otpadom, informicanje i edukacije stanovništva… ) potrebno formirati multidisciplinarni tim, sastavljen od zaposlenih u lokalnoj samoupravi i javnom komunalnom preduzeću, nezavisnih stručnjaka i predstavnika stručnih ekoloških organizacija. Tim bi inicirao i pratio sprovođenje svih planiranih aktivnosti i njihovu usklađenost sa akcionim planom, važnim delom Lokalnog plana upravljanja otpadom, koji sadrži i rokove za ostvarenje zacrtanih ciljeva (Listu preporuka za 2022. i 2023. godinu možete pogledati ovde: link – preporuke 2022-2023.).

Pored priručnika, SED je, na osnovu sadržanih preporuka, izradilo i namenski zidni kalendar u kome su obeleženi rokovi za sprovođenje ključnih aktivnosti za 2023.  godinu (kalendar možete preuzeti ovde: link – kalendar). Ideja je da ovaj kalendar pomogne koordinacionom timu i donosiocima odluka iz Opštine i JKP da na vreme započnu sa aktivnostima, posebno na ostvarivanju pojedinih dugoročnih ciljeva Plana, sadržanih od većeg broja podaktivnosti, od kojih neke treba sprovesti već početkom 2023. godine.

Prezentaciji su, pored predstavnika jedinice lokalne samouprave, Skupštine, Veća, Javnog komunalnog preduzeća „Napredak“ i Sokobanjskog ekološkog društva prisustvovali i predstavnici udruženja građana „Banjsko preobraženje“ i „Društva za zaštitu i ulepšavanje Sokobanje“, kao i predstavnici lokalnih medija – RTV Sokobanja i Sokobanja pres. Prezentaciju je obavila Nevena Nenadović, specijalista za upravljanje otpadom  i autor Izveštaja sa preporukama.

Zaključak koji se može izvući iz većine izlaganja sa diskusije koja je usledila odmah nakon prezentacije, je da postoji  postoji konzensus donosilaca odluka i organizacija civilnog društva da neprikupljanje otpada iz seoskih mesnih zajednica, veliki broj divljih deponija i prepuna nesanitarna gradska deponija spadaju u najveće ekološke probleme opštine Sokobanja i da na njihovom rešavanju ne mogu raditi samo oni koji se direkto bave upravljanjem otpadom, već je potrebno angažovanje čitave zajednice.

Izrada Priručnika i kalendara, kao i njihova prezentacija obavljeni su u okviru projekta Sokobanjskog ekološkog društva pod nazivom „Zajedno za čistu Sokobanju: Aktivni građani za unapređenje propisa i praksi u upravljanju otpadom“. Tokom sprovođenja ovog projekta realizovan je i veći broj aktivnosti  na edukaciji  i uključivanju građana u procese donošenja odluka (link radionice 1, radionice 2), kao i monitoringu i informisanju javnosti o stanju životne sredine, propisima i praksama upravljanja otpadom, za šta je napravljen i namenski deo sajta (link – monitoring). Takođe je napravljen i video klip o kućnom kompostiranju, (link – video o kompostiranju) kao deo mera na smanjenju pritiska na lokalnu nesanitarnu deponiju .

Projekat „Zajedno za čistu Sokobanju: Aktivni građani za unapređenje propisa i praksi u upravljanju otpadom“ se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorno Sokobanjsko ekološko društvo.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase