fbpx
Rezultati pretrage

Druženje u prirodi i edukacije – zajedno za čistiju Sokobanju

Postavio admin na jul 25, 2022
1

Kako da smanjimo količinu otpada koji naše domaćinstvo stvara? Kako da odbačenim, otpadnim, materijalima damo novu upotrebnu vrednost? Na koji način građani mogu učestvovati u donošenju odluka i kako to može doprineti unapređenju sistema upravljanja otpadom? Ovo su bile neke od tema prvog seta radionica Sokobanjskog ekološkog društva održanog juče (24.7.2022.) tokom druženja u prirodi, održanog u Eko-edukativnom centru u sokobanjskom selu Radenkovcu.

Predavači SED, Ana Radoman Miletić i Darko Vasilijić održali su prvu radionicu, na kojoj se prvo pričalo o osnovama „Zero Waste“ koncepta – načinima da smanjimo količinu otpada koju stvaramo, dok je u u drugom delu predavanja tema bila kompostiranje. U nastavku je udruženim veštinama svih učesnika napravljen jednostavan komposter od žice, koji je zatim i pokazno napunjen, kako bi polaznici na očiglednom primeru naučili pravila pretvaranja otpada organskog porekla u kvalitetan kompost koji se može iskoristiti za poboljšanje kvaliteta zemljišta u saksijama, žardinjerama ili dvorištu.

Drugu radionicu, takođe namenjenu odraslima, održao je Vladan Dimitrijević, predsednik Sokobanjskog ekološkog društva. Ovde se pričalo o pravu građana da budu informisani i učestvuju u  donošenju odluka u oblasti zaštite životne sredine, na svim nivoima vlasti. Istaknuto je da je Sokobanjsko ekološko društvo najznačajnije rezultate u dosadašnjem radu ostvarilo upravo kroz učešće u javnim slušanjima i javnim raspravama, kroz dostavljane kvalitetnih informacija i primedbi donosiocima odluka. Prezentovan je i novi deo sajta Sokobanjskog ekološkog društva, (www.sed.rs/monitoring) na kome se objavljuju sve dostupne informacija o stanju životne sredine, upravljanju otpadom, ali i mogućnostima da građani učestvuju u donošenju odluka iz oblasti zaštite životne sredine. Upućen je poziv svim prisutnim građanima da iskoriste svoje pravo, angažuju se i doprinesu kvalitetu odluka koje će se u budućnosti donositi.

Istovremeno sa radionicama za odrasle održana je i najzabavnija radionica, za najmlađe učesnike. Prvi deo bio je posvećen reciklaži, pričalo se o tome koji su materijali najpogodniji za reciklažu. U drugom delu – predavač SED, Mladen Antić, pokazao je kako se od plastičnih flaša, kutija od sladoleda i rolni toalet papira mogu napraviti veoma korisne pojilice i hranilice za ptice. Poruka je bila: Predmeti koji inače završe na otpadu ponekad se mogu veoma korisno ponovo upotrebiti!

Po završenim radionicama organizovan je zajednički ručak, a zatim i veoma zanimljiva fakultativna šetnja – obilazak stoletne hrastove šume Rudina koja okružuje Eko-edukativni centar Radenkovac. Vodič, Saša Trpković, upoznao je učesnike šetnje sa vrstama drveća koje nastanjuju ovu šumu, a zainteresovani su dobili pojašnjenja, opis karakteristika i savete za samostalno određivanje pojedinih vrsta.

Druženju i radionicama je prisustvovalo devetnaestoro odraslih i četrnaestoro dece. Naredni set radionica sa istim temama biće održan u septembru, a prethodiće poziv preko društvenih mreža.

 

 

 

Radionice  su deo projekta „Zajedno za čistu Sokobanju: Aktivni građani za unapređenje propisa i praksi u upravljanju otpadom“ koji se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorno Sokobanjsko ekološko društvo.

One thought on “Druženje u prirodi i edukacije – zajedno za čistiju Sokobanju

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase