fbpx
Rezultati pretrage

O nama

Sokobanjsko ekološko društvo je lokalna neprofitna organizacija koja aktivno radi na ostvarenju vizije Sokobanje kao opštine u kojoj se priroda koristi na održiv način, građani su ekološki edukovani, naselja i priroda čisti, a selo uspešno.

Društvo je osnovano na prvi dan proleća, 20. marta 2019. godine, od strane 13 građana Sokobanje, iskrenih ljubitelja prirode, koji svoj život i posao vezuju za našu prelepu Banju i koji su spremni da ulože vremena i energije u unapređenje i zaštitu sokobanjske prirode.

Udruženje je registrovano u Agenciji za privredne registre 01.4.2019. godine.

Već u prvih par meseci postojanja i rada Društvo je učetvorostručilo broj članova, a broj članova se i dalje konstantno povećava što pokazuje da je i veliki broj naših građana prepoznaje važnost i spreman je da se uključi u rešavanje ekoloških problema.

U okviru SED-a funkcioniše 8 operativnih timova koji već od prvih dana postojanja Društva sprovode aktivnosti u skladu sa  planom.

Društvo sarađuje sa drugim organizacijama civilnog društva (planinarska društva „Oštra Čuka“ i „Ozren“ Sokobanja, Udruženje mladih Sokobanja, Organizacija za brigu o životinjama ORCA, Društvo za proučavanje ptica Srbije…), kao i sa institucijama i državnim organima (Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije, Opština Sokobanja, Turistička organizacija Sokobanja, Predškolska ustanova, Osnovna i srednja škola u Sokobanji…)

Glavni oblik finansiranja rada Sokobanjskog ekološkog društva je od članarina i donacija pojedinaca.

Ciljevi koje SED želi da dostigne svojim aktivnostima i delovanjem su: unapređenje životne sredine; zaštita živog sveta; edukacija građana, posebno dece i mladih o značaju zaštite životne sredine i životu u skladu sa prirodom; očuvanje sela; podrška proizvodnji zdrave hrane; očuvanje agrodiverziteta i druge.

 

Deo članstva Sokobanjskog ekološkog društva

Uporedite oglase