fbpx
Rezultati pretrage

O nama

Sokobanjsko ekološko društvo je lokalno neprofitno udruženje građana koje se bavi zaštitom i unapređenjem životne sredine. Osnovano je 20. marta 2019. godine.

Misija SED

  • Utičemo da se u Sokobanji sve odluke donose u skladu sa principima održivosti.
  • Istražujemo živi svet opštine Sokobanja, zagovaramo stavlјanje pod zaštitu novih predela i staništa, adekvatno upravlјanje i održivo korišćenje.
  • Štitimo kritične i osetlјive predele i staništa u opštini Sokobanja od negativnog lјudskog uticaja i neodrživih praksi u korišćenju i upravlјanju.
  • Štitimo živi svet, ugrožene vrste, povređene i ugrožene jedinke divlјih životinja.
  • Edukujemo građane, posebno decu i mlade o važnosti očuvanja biološke raznovrsnosti i životu u skladu sa prirodom.
  • Aktivno doprinosimo rešavanju nagomilanih problema i unapređenju sistema upravlјanja otpadom.

U dosadašnjem radu, Društvo je ostvarilo značajne rezultate u oblasti zaštite predela i vrsta  i  upravljanja čvrstim otpadom , a izborilo se i za prestanak izgradnje mini hidroelektrana na teritoriji opštine Sokobanja. 

Udruženje puno polaže na edukaciju, kako svojih članova, tako i građana (posebno dece i mladih). Obavlja ekološki monitoring – redovnim obilascima terena pri kojima prati stanje živog sveta, zagađenosti, nepoželjnih ljudskih aktivnosti, vrši evidenciju i prijavljuje uočene probleme nadležnim službama. 

Od 2021. godine SED je deo mreže „Natura 2000 resursni centar Srbija“ koja radi na uspostavljanju Natura 2000 mreže u Srbiji. 

 


Deo članstva Sokobanjskog ekološkog društva

Uporedite oglase