fbpx
Rezultati pretrage

Još jedan uzrok zamućenja Moravice – RMU Soko

Postavio admin na jul 29, 2022
1

Tročlana stručna SED patrola u ponedeljak (25.6.2022.) je tragala za uzrocima zamućenja Moravice koje je bilo očigledno i pored perioda od dvadesetak dana bez padavina i – otkrila novog zagađivača.

Verovatno se sećate prošlogodišnjeg (značajno intenzivinijeg) zamućenja i istraživanja SED koje je kao uzročnike razotkrilo plantažu Prosište iznad Sesalca (gde je došlo do spiranja površinskog sloja zemljišta sa ogromne površine koju plantaža zahvata, formiranja nanosa i mulja kao i njegovo ulivanje u rečicu Izgare, odakle se taj nanos preko Sesalačke reke transportovao u Moravicu) i MHE Blendija (na čijoj vodoustavi su se zadržale ogromne količine nanosa i mulja, koje su se odatle postepeno iznosile i izazvale zamućenje Moravice, a problem je eksalirao kada je vodoustava otvorena zbog čišćenja).

Plantaža Prosište kod Sesalca, fotografisano 25.7.2022.

I ove godine isti ovi uzroci nastavljaju da postoje i ne izazivaju samo zamućenje Moravice, imaju i druge značajne negativne efekte na okolinu (MHE drži riblju stazu zatvorenom i preseca tok Moravice, a uništavanje prirodne vegetacije zarad podizanja plantaže Prosište izazvalo je značajnu  degradaciju zemljišta sa intenzivnim erozionim procesima na ogromnoj površini).

Vodoustava MHE Blendija, fotografisano 25.7.2022.

Međutim, u trenutku obilaska naše patrole glavni uzrok zamućenja, zbog sušnog perioda i malog protoka Sesalačke reke (nedovoljnog za pokretanje nanosa), ipak je bio Rudnik Mrkog uglja Soko iz koga su u Izgaru (koja se nekoliko stotina metara dalje uliva u Moravicu) ispuštane značajne količine mulja/blata

Nije nam poznat razlog ovog ispuštanja, ali smo sigurni da nije u skladu sa zakonom i da predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje građana. Nije ni jasan ovakav postupak uprave, ako je poznato da u sklopu Rudnika postoji postrojenje za preradu otpadnih voda.

Mesto izlivanja mulja iz RMU Soko, fotografisano 25.7.2022.

Svesni smo činjenice da je rudnik u teškoj situaciji i pretpostavljamo da se ovaj mulj stvara u aktivnostima vezano za nastavak proizvodnje nakon velike nesreće, ali je to svakako nedopustivo – ne postoji razlog koji bi opravdao zagađenje vodotoka koji se koristi za vodosnabdevanje Sokobanje i na kome postoje kupališta koja koriste Sokobanjčani i turisti.

Sokobanjsko ekološko društvo je o svemu uočenom obavestilo nadležnu ekološku inspekciju, a  ovim putem poziva zagađivače da posluju odgovorno i hitno preduzmu mere protiv daljeg zamućenja i zagađenje najveće sokobanjske reke.

One thought on “Još jedan uzrok zamućenja Moravice – RMU Soko

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase