fbpx
Rezultati pretrage

Još jedan ekološki problem – uginuće riba. Dokle, šta je rešenje?

Postavio admin na avgust 17, 2021
0

Ekosistem Moravice smo nategli do krajnjih granica. MHE muti reku i ubija riblju mlađ. Vode je i inače malo, sušni je period – a Fabrika vode uzima više nego što bi smela. Kanalizacija iz banjičkog parka izliva se u to malo vode što je ostalo. Nizvodno, od naselja Jabukar, svuda po koja cev ilegalno doliva otpadne vode, da bi na lokaciji nekadašnje Fabrike za preradu otpadnih voda (popularno – „Govnara“), po slobodnoj proceni, količina kanalizacionih premašila količinu rečnih voda. A to nije kraj muka jadne Moravice – nekoliko kilometara nizvodno, kod skretanja za selo Trgovište dolazi šlag na tortu: Dvadeset metara visoko, „gordo“ gradsko smetlište, formirano pre pola veka (kažu da je daleke 1970. godine tu bila rupa, ispod nivoa reke)  „olakšava“ se, dolivajući u reku procedne deponijske vode pune otrovnih materija i teških metala.

Desetine uginulih riba plutaju danas kroz Sokobanju, na delu nizvodno od banjičkog parka (niže – nizvodno od Govnare, verovatno nema ni šta više da ugine) i verovatno je pitanje dana kada će se desiti i veći pomor. I onda će neki ogorčeni građanin, ekolog, ribolovac, planinar… objaviti fotografije pomora i onda ćemo svi na društvenim mrežama istresti nezadovoljstvo po Opštini, Komunalnom, Elektrani, Jabukaru, Sokotermama (vodovod nećemo dirati, treba vode)… Nabrajaćemo krivce i tražiti ostavke odgovornih i trajaće to – nedelju dana i jače, a onda ćemo sve zaboraviti i vratiti se u normalu, do sledeće suše i sledećeg pomora.

I ovakva slična priča se ponavlja decenijama, za većinu problema naše zajednice – loše vodosnabdevanje, pretrpani kontejneri, divlje deponije, psi lutalice… Građani opravdano nezadovoljni, takođe decenijama, upiru prstom na nadležne (i ove sada i one pre i one još pre…). Nadležni odrade nešto, pokušaju da reše problem, uspeju uglavnom delimično, ili privremeno. I onda sve u krug…

Sokobanjsko ekološko društvo se zalaže za sistematski i planski pristup rešavanju problema. Za svaki od velikih, nagomilanih, problema naše zajednice neophodno je napraviti strategiju rešavanja: Angažovati stručnjake, uključiti odgovorne, zajednicu (organizacije, preduzeća, pojedince), analizirati uzroke problema, moguća rešenja, odabrati najbolje, pa onda napraviti plan aktivnosti i sprovoditi fazu po fazu do dugoročnog rešenja. Svi donosioci odluka su dužni da ih se pridržavaju i svaka nova garnitura vlasti da da svoj doprines sprovođenju i rešavanju problema.

Smatramo da je to jedini pravi način – to je i način kako se problemi rešavaju u uređenim zemljama i to je naša poruka nadležnima – počnite da na strateški način pristupate rešavanju problema. Problem vodosnabdevanja nije rešen povećanjem kapaciteta Fabrike za preradu vode i nije mogao ni biti rešen, jer iz Moravice nije moguće uzeti više vode. Problem sa nagomilanim smećem u kontejnerima u sezoni neće biti rešen izgradnjom podzemnih kontejnera, to može biti samo deo rešenja. Potreban je strateški pristup.

Sokobanjsko ekološko društvo će se uključiti na svaki poziv i dati doprinost rešavanju.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase