fbpx
Rezultati pretrage

Pomor riblje mlađi kod MHE Blendija (Video)

Postavio admin na avgust 9, 2021
0

Ne samo da je MHE Blendija u vlasništvu Slemen Electric doo izazvala novo, ogromno zamućenje Moravice (registrovano od 07.08. i još uvek traje), već je izazvan i pomor ribljeg sveta, pretežno mlađi.

Na osnovu informacija dobijenih od ribolovaca, naša ekološka patrola je jutros ponovo obišla vodoustavu i kanal (tzv „vadu“) MHE Blendija, na reci Moravici, i zatekla ogroman broj riba – pretežno mlađi, već uginulih, ili zarobljenih u baricama. Pored klena i krkuše (potočne mrene), kojih ima u jako velikom broju, uočene su i jedinke potočne pastrmke i vijuna.

Sokobanjsko ekološko društvo je o ovom incidentu obavestilo  Republičku inspekciju za ribarstvo, Republičku ekološku inspekciju, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Zajednicu ribolovaca „Timočka krajina“ koja upravlja ovim ribolovnim područjem i očekujemo njihovu hitnu reakciju.

VIDEO:

Kako smo već pisali, ustava ove elektrane je otvorena – pretpostavljamo zbog održavanja, zbog čega je velika količina mulja i blata akumulirana u ranijem periodu na vodoustavi pokuljala niz reku i izazvala jako zamućenje Moravice. Zamućenje su prvi primetili kupači na Moravici, koji su i alarmirali javnost preko društvenih mreža. Ovaj događaj je  zasigurno pogoršao ionako lošu sitaciju sa vodosnabdevanjem, jer Fabrika vode Carina ne može da prerađuje zamućenu vodu, a moguće je da je izazvana i opasnost po zdravlje građana.

Prema informacijama dobijenim od ribolovaca, Slemen Electric doo vrši ovakva čišćenja dva puta godišnje i uvek se nakon toga u vadama pronalaze velike količine stradale ribe i mlađi.

Ovo nije prvi incident u kome je Slemen Electric doo prouzrokovao veće stradanje živog sveta – 4. septemra 2019. godine SED patrola je registrovala sličan pomor na MHE Čitluk na reci Izgare, kod sela Levovik: (link)

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase