fbpx
Rezultati pretrage

Sesalačka noć slepih miševa

Postavio admin na avgust 20, 2021
0

Na juče održanoj „Sesalačkoj noći slepih miševa“ i radionici dr Milana Paunovića, stručnjaka za sisare i savetnika Prirodnjačkog muzeja u Beogradu učestvovali su samo najveći ljubitelji prirode iz Sokobanje – oni koje nije omeo ni vašar, ni diskoteka, ni DJ na igralištu kod škole…
Dvadesetak prirodnjaka uzrasta od 8 do 60 godina naučilo je puno o tome za šta slepi miševi koriste Sesalačku pećinu, koliko mladunaca rađaju, koliko dugo žive, koliko daleko putuju do zimovališta, koliko može da im varira telesna temperatura, čime se hrane… Volonteri su mogli i da pomognu kod hvatanja mrežom, pomaze krzno leđa i opipaju gumasto krilo, ili da iz ruke puste na slobodu uhvaćenog šišmiša.

Bila je to jedinstvena prilika da od vrhunskog stručnjaka nauče puno toga o ovim tajnovitim životinjama, kojih se mnogi bezrazložno plaše. Naučili su i da prepoznaju potkovičare, dugokrilaše i večernjake. A videli su i kako izgleda jedan dan biologa na terenu, kao i kakva se oprema koristi za istraživanje slepih miševa.

Kućama smo se vratili oko 22 časa, blago promrzli, ali puni utisaka i novih znanja!

Sesalačka noć slepih miševa organizovana je u sklopu inicijative Sokobanjskog ekološkog društva „Tišina za bebe šišmiše“ podržanoj u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koju sprovodi WWF Adria uz podršku Side – Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase