fbpx
Rezultati pretrage

Učenje o prirodi kroz igru i zabavu

U četvrtak, 29. jula, na izletištu Sesalačka pećina, šesnaestoro dece uzrasta od 7 do 15 godina, imalo je priliku da se druži, zabavlja i uči o prirodi – u prirodi. Aktivnosti su osmišljene tako da deca budu u neposrednom kontaktu sa prirodom: Upoznajući je i doživljavajući kroz direktno iskustvo, deca stvaraju lični odnos sa njom, tako da, za njih, čuvanje prirode postaje podrazumevani model ponašanja.


Obuka je tekla kroz igru – nakon upoznavanja, učesnici radionice edukacije su krenuli u potragu za „eko-trofejima“. Zadatak je podrazumevao da nađu, uoče, zabeleže i sakupe određene predmete iz prirode, tako da im je pažnja bila usmerena na raznovrsnost živog i neživog sveta koji nas okružuje. Kao pripremu za obilazak Sesalačke pećine, deca su crtala životinju na osnovu instrukcija kojima je opisan njen izgled. U svojim radovima, koji su bili izloženi, mogli su da uživaju i u ostatku dana.
Uz pratnju vodiča, deca su obišla Sesalačku pećinu, naučili o njenom nastanku i životinjskim vrstama koje tu žive. Uz pomoć informacija koje su tada dobili, i uz njihovu pomoć definisali smo pravila ponašanja u pećini i njenoj okolini.
Nakon obilaska su se dobro zabavili u igri „Šišmiš – moljac“. Ova igra im je omogućila da uđu u ulogu slepog miša i osete kako se on kreće. Radionica je završena igrom „Mreža života“ u kojoj su na zanimljiv način videli kako je svaka vrsta jednako važna, i kako, iako na prvi pogled ne deluje da postoji veza između pojedinih vrsta, one su međusobno povezane i opstanak jedne zavisi od ostalih vrsta.
Radionica je probudila radoznalost i iznedrila mnoga pitanja. Odgovore, rešenja i zaključke smo donosili zajedničkim snagama.

Dvoje članova EDUKA-tima SED znanja i veštine korišćene tokom održavanja ove radionice za decu stekli su na nedavno održanom treningu za edukatore u organizaciji Svetske fondacije za prirodu – WWF Adria.

Radionica je održana u sklopu inicijative Sokobanjskog ekološkog društva „Tišina za bebe šišmiša“ – podržanoj u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji sprovodi WWF Adria uz podršku Side – Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Sledeća radionica održava se u četvrtak, 5. avgusta, a pohađaće je mladi folkloraši, omladinski ansambl Kulturno-umetničkog društva Soko iz Sokobanje.

Pogledajte galeriju fotografija sa radionice:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase