fbpx
Rezultati pretrage

Rezultati projekta TIšina za bebe šišmiša

Postavio admin na oktobar 15, 2021
0

U periodu od 3. juna do 30. avgusta,  aktivisti SED su kroz projekat Tišina za bebe šišmiša uključujući građane-volontere u svoje aktivnosti obezbedili mir porodiljskoj koloniji slepih miševa od nacionalnog značaja koja koristi Sesalačku pećinu (selo Sesalac, Sokobanja) kao reproduktivno sklonište.

Ova, do pre nekoliko godina javnosti jedva poznata, pećina postaje sve posećenija turistička destinacija, a zbog velikog broja poseta, nije mogla da pruži potreban mir neophodan za nesmetan boravak i razvoj mladunaca ovih strogo zaštićenih vrsta, čije svako zlostavljanje ili ubijanje predstavlja krivično delo.

SED je uspostavio privremenu vodičko-redarsku službu koja je, pored davanja informacija o samoj pećini, živom svetu koji je nastanjuje, selu i okolini, usmeravala posetioce ka delovima pećine u kojima nema slepih miševa i davala im uputstva za obilazak pećine bez uznemiravanja dragocenih stanovnika. Na ovaj način, turistička ponuda sela je upotpunjena uspostavljanjem vodičke službe, a istovremeno je omogućen mir i nesmetana reprodukcija strogo zaštićenih vrsta slepih miševa, čime je SED pokazao javnosti da je moguće istovremeno razvijati turizam i štititi osetljive vrste.

Veoma važna komponenta ovog projekta odnosila se na uključivanje građana u zaštitu prirode, što je omogućeno kroz izradu namenske strane za prijavu ekoloških problema na sajtu SED. Građani su putem ove strane dostavljali informacije i fotografije o uočenim ekološkim problemima, a SED je bez oktivanja identiteta prijavioca dostavljalo predstavke nadležnim službama.

U aktivnostima čuvanja u ukupnom trajanju od 85 dana, učestvovalo je 70 volontera iz Sokobanja. U pećini je boravilo približno 4-5000 jedinki slepih miševa, a posetilo ju je približno 3800 turista, bez i jednog registravanog incidenta. Održano je 9 interaktivnih edukativnih radionica o važnosti očuvanja biodiverziteta na kojima je učestovalo 130-oro dece i mladih iz Sokobanja.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase