fbpx
Rezultati pretrage

Omladinci KUD Soko na radionici kod Sesalačke pećine

Gosti Sesalačke pećine ovog četvrtka bili su članovi omladinskog ansambla Kulturno-umetničkog društva „Soko“ iz Sokobanje. Njih petnaestoro, uzrasta između 10 i 15 godina učili su o biološkoj raznovrsnosti, lancima ishrane i važnosti svake vrste za očuvanje ekosistema i to kroz učešće u igrama poput „Pronađi eko-trofej“, „Šišmiš-moljac“ i „Mreža života“.

 

Mladi folkloraši su naučili i da je Sesalačka pećina veoma značajno porodiljsko sklonište slepih miševa i da Sokobanjsko ekološko društvo projektom „Tišina za bebe šišmiše“ pokazuje kako je moguće baviti se turizmom na održiv način. Turistička ponuda Sesalca je sada bogatija, jer turistima na raspolaganju stoje vodič i volonteri i daju im informacije o selu, pećini i živom svetu koji je nastanjuje. Vodič i volonteri ujedno objašnjavaju zašto je važno ne uznemiraviti šišmiše u osetljivom periodu kada podižu svoje potomstvo i usmeravaju turiste na delove pećine u kojima nema slepih miševa, obezbeđujući na taj način mir ovim dragocenim životinjama.

Sudeći po utiscima učesnika, radionica je bila veoma uspešna – po rečima Ane Radoman-Miletić, edukatorke SED, mladi folkloraši su bili veoma aktivni i pažljivi tokom radionice; omladinci KUD-a Soko kažu da je radionica bila veoma zanimljiva i da su puno toga naučili.

Naravno, da bi događaj bio potpun, radionica je začinjena Užičkim kolom koje su mladi folkloraši odigrali na izletištu.

Radionica je održana u sklopu inicijative Sokobanjskog ekološkog društva „Tišina za bebe šišmiša“ – podržanoj u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji sprovodi WWF Adria uz podršku Side – Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase