fbpx
Rezultati pretrage

Zahtev za proveru kvaliteta vode Moravice

Postavio admin na 4 avgusta, 2021
0

Sokobanjsko ekološko društvo je podnelo zahtev Zavodu ja javno zdravlje Timok iz Zaječara da po hitnom postupku izvrši kontrolu kvaliteta vode Moravice i utvrdi da li postoje eventualni rizici po zdravlje građana i turista.

Prethodno smo obavili kraće istraživanje i terenske obilaske i ustanovili da:

  1. Zamućenje Moravice traje jako dugo, ne kraće od dva meseca i nije vezano za količinu padavina (evidentirano je i u periodu kada padavina nije bilo jako dugo)
  2. U pojedinim trenucima zamućenje je bilo primetno i kod manjih reka – pritoka Moravice, posebno rečice Zarvine, ali i Sesalačke, Mađarske, Čučunjske i Jošanačke reke.
  3. Većina ovih rečica je trenutno bistro, osim Zarvine kod koje je uzrok zamućenja najverovatnije erozija sa iskrčenog zemljišta zbog formiranja plantaže šipurka u gornjem toku rečice.
  4. Reka Zarvina trenutno ne utiče značajno na zamućenje Moravice
  5. Reka Moravica je i dalje mutna, a zamućenje se „formira“ tokom njenog prolaska kroz selo Dugo Polje; Od izvorišta do Dugog Polja, Moravica je bistra.
  6. U samo naselje – Sokobanju, Moravica ulazi veoma zamućena.

Ove informacije smo takođe dostavili Zavodu ja javno zdravlje Timok, uz napomenu da se voda iz Moravice koristi za vodosnabdevanje, kao i da se na toku Moravice kroz Sokobanju nalaze plaže-kupališta koje građani i turisti aktivno koriste.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Uporedite oglase