fbpx
Rezultati pretrage

Plan upravljanja otpadom – studijski obilazak komunalnih preduzeća iz Zlatibora i Užica

Postavio admin na novembar 20, 2021
0

U okviru projekta „Za čistiju Sokobanju“ Sokobanjsko ekološko društvo organizovalo je studijski obilazak komunalnih preduzeća „Zlatibor“ iz Čajetine i „Duboko“ iz Užica. Domaćini su nas upoznali sa načinom upravljanja čvrstim otpadom na Zlatiboru i u Čajetini, kao i sa funkcionisanjem sanitarne regionalne deponije. Pored troje članova SED, učestvovao je i po jedan predstavnik opštine Sokobanja i JKP „Napredak“ iz Sokobanje. Iskustva i saznanja stečena tokom ovog obilaska biće utkana u Plan upravljanja otpadom opštine Sokobanja, čiju izradu zagovara Sokobanjsko ekološko društva, za šta je i obezbedilo sredstva iz projekta.

Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“ iz Čajetine zaduženo je za upravljanje čvrstim otpadom na teritoriji ova dva gradska naselja, kao i u 21 zlatiborskom selu. Iako su do pre svega nekoliko godina jedva sastavljali kraj sa krajem i bili pred bankrotom, posle reorganizacije spadaju u red najuspešnijih komunalnih preduzeća u zemlji. Kako kažu rukovodioci ovog preduzeća, ključ uspeha je što je lokalna samouprava shvatila važnost reorganizacije ovog preduzeća, kao i to što su uz mentorsku podršku iz Švedske izradili kvalitetan lokalni pran upravljanja otpadom. Upravo ovaj strateški dokument omogućio im je da sagledaju sve nedostatke i naprave plan aktivnosti za unapređenje sistema upravljanja otpadom, ali i rada celokupnog preduzeća. Zahvaljujući planskom pristupu, Čajetina i Zlatibor su veoma čisti, smeće se odvozi iz svih sela, a na teritoriji opštine nema divljih deponija. KJP Zlatibor sada obavlja pripremne aktivnosti za primarnu selekciju otpada, a u skorije vreme planiraju i kompostanu. Kako ističu u ovom preduzeću, uređenju sistema je doprinelo i postojanje komunalne policije, koja obezbeđuje poštovanje primenjenih mera od strane korisnika komunalnih usluga i turista.

JKP „Duboko“ upravlja istoimenom regionalnom deponijom koja opslužuje devet okolnih opština. Na ovoj deponiji vrši se sekundarna selekcija otpada i skladištenje nereciklabilog otpada. Preduzeće puno polaže i na edukaciju i sarađuje sa mnogim obrazovnim ustanovama iz okoline. Zbog složene upravljačke strukture, preduzeće ima brojne izazove koji ugrožavaju poslovanje, ali se sa njima prilično uspešno bore.

Jednodnevna studijska poseta komunalnim preduzećima iz Čajetine i Užica u mnogome je doprinela pronalaženju rešenja konkretnih problema sa upravljanjem čvrstim otpadom na teritoriji opštine Sokobanja.

Sokobanjsko ekološko društvo, preko svog Društvenog centra „Za čistiju Sokobanju“ aktivno radi na rešavanju problema sa upravljanjem čvrstim otpadom na teritoriji opštine Sokobanja. Da bi se uspešno rešio ovaj problem neophodno je pristupiti mu planski  – kroz izradu strateškog dokumenta, Lokalnog plana upravljanja otpadom. USAID, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i ORCA zajedno podržavaju naš projekat Za čistiju Sokobanju, kao deo projekta Tvoje mesto u Srbiji i na taj način nam pomažu u rešavanju najvećeg ekološkog izazova naše zajednice. Konkretnu podršku za finansiranje izrade Lokalnog plana upravljanja otpadom, dobili smo preko platforme promeni.rs.

Za izradu Lokalnog plana upravljanja čvrstim otpadom biće angažovan tim stručnjaka, a u definisanju projektnog zadatka i izradi samog plana učestovaće pored Sokobanjskog ekološkog društva i opština Sokobanja, JKP Napredak i druga javna preduzeća, institucije, predstavnici privrede, udruženja i građani opštine Sokobanja. Društveni centar „Za čistiju Sokobanju“ biće zadužen za koordinaciju aktivnosti na izradi plana.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase