fbpx
Rezultati pretrage

Planinari, škola i SED će u Radenkovcu zajednički edukovati o ekologiji

Postavio admin na novembar 22, 2021
0

Na sastanku održanom 05.11.2021. godine Planinarsko društvo „Oštra čuka“, OŠ „Mitropolit Mihailo“ i Sokobanjsko ekološko društvo započeli su razgovore o saradnji u korišćenju i održavanju zgrade nekadašnje škole u Radenkovcu u cilju edukacije dece i mladih o zaštiti životne sredine i životu u skladu sa prirodom.

Zgrada osnovne škole u Radenkovcu već godinama unazad ne služi svojoj prvobitnoj nameni. A Planinari PD „Oštra čuka“, sačuvali su je od propadanja i deo zgrade prilagodili potrebama planinarskog doma. U selu na Devici, zidove stare školske građevine sada često obraduju osmesi dece – planinara koji uživaju u čistom vazduhu i netaknutoj prirodi ovog prostora.

Kratki video klip – Šuma stoletnih hrastova „Rudina“

Prepoznajući ovaj lokalitet kao predeo izuzetnih bioloških odlika, Sokobanjsko ekološko društvo redovno sprovodi aktivnosti na istraživanju bogatstava živog sveta u neposrednoj okolini škole u Radenkovcu, u šumi stoletnih hrastova „Rudina“. Zajedno sa PD „Oštra Čuka“, MZ Radenkovac i TO Sokobanja, SED je predložilo Zavodu za zaštitu prirode Srbije da zaštiti ovaj predeo, a istraživanja u cilju stavljanja pod zaštitu su u toku.

Sokobanjska osnovna škola jedna je od 29 škola iz cele zemlje koje su ispunile kriterijume za učešće u projektu „Uloga učenika u zaštiti životne sredine“ koju organizuje Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Rad sa učenicima „U prirodi – o prirodi“ sprovodiće zajedno sa SED i PD Oštra čuka. Ideja je da se zgrada škole u Radenkovcu adaptira za potrebe izvođenja tematske nastave i da se deca iz sokobanjske osnovne škole upućuju na jednodnevnu tematsku nastavu u ovom izvanrednom okruženju. Cilj je podizanje ekološke svesti kod dece školskog uzrasta i sticanje znanja o životnoj sredini i njenom očuvanju i zaštiti.

Realizacija projekta započela je tribinom koja je održana 19.11.2021. godine u sali Stare škole, a predstavnici Sokobanjskog ekološkog društva i PD Oštra čuka, Mladen Antić i Ana Radoman Miletić prezentovali su prirodne odlike samog kraja, bogatstvo flore i faune, važnost zaštite životne sredine i formiranje ekološke svesti kod dece i odraslih. Prezentacija je propraćena video snimcima SED načinjenim na lokalitetu “Rudina”.

Ideja je da se saradnja tri strane nastavi i nakon završetka sprovođenja ovog projekta a da zgrada nekadašnje radenkovačke škole postane svojevrsni prirodnjački edukativni centar.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase