fbpx
Rezultati pretrage

Radionica „Šišarkice-hranilice“ za najmlađe

Postavio admin na januar 24, 2022
0

U subotu, 22.1. u saradnji sa Planinarskim društvom Oštra čuka, Sokobansko ekološko društvo je u Radenkovcu organizovalo radionicu “Hranilice-šišarkice”, na kojoj su najmlađi članovi učili kako mogu na jednostavan način napraviti i ponuditi pticama kaloričnu hranu koja će im pomoći da prežive niske temperature.

Radionica je započela sakupljanjem šišarki po zimzelenim šumama u okolini planinarskog doma. Iako ih je bilo teško pronaći pod snegom, mladi ekolozi su uspeli da prikupe značajan broj. Zatim su, uz pomoć starijih članova napravili hranljivu smesu od semenki suncokreta, prosa, malo kukuruznog brašna i masti. Naučili su da je važno da seme bude neslano i sirovo, jer bi u suprotnom naškodilo pticama, kao i da se u smesi mogu naći i druge žitarice, kikiriki, orah… Na vrhove šišarki su privezani kanapi kako bi se hranilice-šišarke mogle okačiti, a onda je šišarka „napunjena“ hranjivom smesom.

Sledeći zadatak mladih ekologa bio je da da odaberu mesta za postavljanje hranilica. Uz malu pomoć starijih, sve hranilice okačene su na obližnje drveće i žbunje i ostalo je samo da ih ptice primete.

Na kraju dana, pred odlazak iz Radenkovca, svako je proverio svoju hranilicu-šišarkicu. Dečja radost bila je neizmerna kada su videli da su ptičice već poslužile.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase