fbpx
Rezultati pretrage

Na Dan zaštite prirode u Srbiji započela realizacija projekta „Tišina za bebe šišmiša“

Postavio admin na 12 aprila, 2021
0

Jedanaesti april, Dan zaštite prirode u Srbji, Sokobanjsko ekološko društvo proslavilo je radno – pojačani planinarima PD „Oštra čuka“ pomogli smo zaposlenima u JP „Zelenilo“ da očiste područje Spomenika prirode Ripaljka.

SED je ovu akciju iskoristilo i za sprovođenje prve aktivnosti u okviru projekta „Tišina za bebe šišmiša“ – na pokretnom štandu postavljenom na parkingu iznad Ripaljke razgovarali smo sa Sokobanjčanima i turistima o ulozi građana u zaštiti prirodnih resursa.

 

„Tišina za bebe šišmiša“ je projekat kojim Sokobanjsko ekološko društvo želi da motiviše sugrađane i turiste da se aktivno uključe u zaštitu životne sredine, kroz:
1) Aktivno i redovno prijavljivanje nedozvoljenih praksi i ekoloških problema na teritoriji cele opštine. Sokobanjsko ekološko društvo će, na osnovu informacija dobijenih od građana, formirati prijave ka nadležnim službama ili ustanovama, a zatim proveriti da li je po prijavi postupano i na koji način. Sve informacije dobijene od građana tretiraće se kao poverljive, a direktni podnosilac prijava kod nadležnih institucija biće SED, bez navođenja izvora informacija. Građani svoje prijave ka SED najjednostavinije mogu podneti preko internet strane www.sed.rs/prijavi-problem/ ili preko poruka na društvenim mrežama Facebook i Instagram (@sokobanjsko). U narednom period biće omogućena i prijava preko društvene mreže TikTok, koja je veoma popularna kod mlađe populacije.
2) Volontiranje u Sesalačkoj pećini, u cilju zaštite porodiljske kolonije slepih miševa i same pećine. SED ujedno želi da svima koji se bave turizmom dâ primer održivog upravljanja priodnim resursima: Biće organizovana vodička služba koja će obogatiti turističku ponudu Sesalca (posetioci će dobijati informacije o selu, pećini, živom svetu koji je nastanjuje, okolini…), a istovremeno štititi koloniju slepih miševa i omogućiti joj mir tokom perioda kada odgajaju mladunce i posebno su osetljivi na uznemiravanje. Inače, slepi miševi su red sisara koje karakteriše sposobnost aktivnog leta i eholokacije. Sve vrste slepih miševa koje žive u Srbiji hrane se insektima i veoma su važni regulatori njihove brojnosti. Sesalačka pećina spada u red najznačajnijih reproduktivnih skloništa slepih miševa u Srbiji.
Inicijativu „Tišina za bebe šišmiša“ podržao je Svetski fond za prirodu (WWF), uz podršku Side – Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“.

 

Za Dan zaštite prirode u Srbiji proglašen je 11. april, jer je tog dana 1949. godine prvi put status zaštićenog prirodnog dobra dodeljen jednom području, a zaštićeni su vodopadi Spomenika prirode „Ripaljka“ u Sokobanji. Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Uporedite oglase