fbpx
Rezultati pretrage

Na Dan zaštite prirode u Srbiji započela realizacija projekta „Tišina za bebe šišmiša“

Postavio admin na april 12, 2021
0

Jedanaesti april, Dan zaštite prirode u Srbji, Sokobanjsko ekološko društvo proslavilo je radno – pojačani planinarima PD „Oštra čuka“ pomogli smo zaposlenima u JP „Zelenilo“ da očiste područje Spomenika prirode Ripaljka.

SED je ovu akciju iskoristilo i za sprovođenje prve aktivnosti u okviru projekta „Tišina za bebe šišmiša“ – na pokretnom štandu postavljenom na parkingu iznad Ripaljke razgovarali smo sa Sokobanjčanima i turistima o ulozi građana u zaštiti prirodnih resursa.

 

„Tišina za bebe šišmiša“ je projekat kojim Sokobanjsko ekološko društvo želi da motiviše sugrađane i turiste da se aktivno uključe u zaštitu životne sredine, kroz:
1) Aktivno i redovno prijavljivanje nedozvoljenih praksi i ekoloških problema na teritoriji cele opštine. Sokobanjsko ekološko društvo će, na osnovu informacija dobijenih od građana, formirati prijave ka nadležnim službama ili ustanovama, a zatim proveriti da li je po prijavi postupano i na koji način. Sve informacije dobijene od građana tretiraće se kao poverljive, a direktni podnosilac prijava kod nadležnih institucija biće SED, bez navođenja izvora informacija. Građani svoje prijave ka SED najjednostavinije mogu podneti preko internet strane www.sed.rs/prijavi-problem/ ili preko poruka na društvenim mrežama Facebook i Instagram (@sokobanjsko). U narednom period biće omogućena i prijava preko društvene mreže TikTok, koja je veoma popularna kod mlađe populacije.
2) Volontiranje u Sesalačkoj pećini, u cilju zaštite porodiljske kolonije slepih miševa i same pećine. SED ujedno želi da svima koji se bave turizmom dâ primer održivog upravljanja priodnim resursima: Biće organizovana vodička služba koja će obogatiti turističku ponudu Sesalca (posetioci će dobijati informacije o selu, pećini, živom svetu koji je nastanjuje, okolini…), a istovremeno štititi koloniju slepih miševa i omogućiti joj mir tokom perioda kada odgajaju mladunce i posebno su osetljivi na uznemiravanje. Inače, slepi miševi su red sisara koje karakteriše sposobnost aktivnog leta i eholokacije. Sve vrste slepih miševa koje žive u Srbiji hrane se insektima i veoma su važni regulatori njihove brojnosti. Sesalačka pećina spada u red najznačajnijih reproduktivnih skloništa slepih miševa u Srbiji.
Inicijativu „Tišina za bebe šišmiša“ podržao je Svetski fond za prirodu (WWF), uz podršku Side – Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“.

 

Za Dan zaštite prirode u Srbiji proglašen je 11. april, jer je tog dana 1949. godine prvi put status zaštićenog prirodnog dobra dodeljen jednom području, a zaštićeni su vodopadi Spomenika prirode „Ripaljka“ u Sokobanji. Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase