fbpx
Rezultati pretrage

Mladunče utine vraćeno u stanište

Postavio admin na maj 2, 2021
0

Vratili smo mladunče utine u stanište, u blizini mesta gde je pronađeno, kako bi roditelji nastavili da ga hrane.

 

 

Ptića su Prvog maja pronašli turisti, na zemlji, u sokobanjskom parku. Privukao je veliku pažnju prolaznika, posebno dece, koja su praviila buku i dirala ga, te su ga turisti sklonili i predali Sokobanjskom ekološkom društvu. Nakon 24-časovnog posmatranja i nekoliko obroka, procenili smo da je sovica u dobroj kondiciji i vratili je u blizinu mesta gde je pronađena. Prilikom vraćanja u stanište, uočili smo roditelje, tako da sa velikom sigurnošću možemo očekivati da će nastaviti da brinu o mladuncu.

Aktivnosti su sprovedene uz konsultovanje i saglasnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Tokom proleća i leta često se mogu videti ptići na tlu, bez roditelja na vidiku. Ukoliko pronađemo nepovređenog ptića, najbolje mu možemo pomoći tako što ćemo ga vratiiti u gnezdo (ako je vidljivo), ili podići na obližnje drvo. Roditelji će nastaviti da brinu o njemu.

Utina  je sova srednje veličine, redovna na poljoprivrednim područjima, kao i u gradskim i seoskim naseljima. Odlikuje je grupno zimovanje, često u naseljenim mestima. Koristi napuštena gnezda krupnijih ptica, najčešće predstavnika porodice vrana (svraka, siva vrana i gačac). Uglavnom lovi sitne sisare (pre svega voluharice i miševe), manje ptice i krupne insekte.  Istraživanja su pokazala da jedna porodica utina za godinu dana pojede i do 10.000 glodara. U Srbiji je zaštićena kao prirodna retkost i zabranjeno je njeno hvatanje, ubijanje i uznemiravanje u toku cele godine

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase