fbpx
Rezultati pretrage

Oslobođena upletena roda

Postavio admin na avgust 4, 2023
0

Još jedan primer kako predmeti koje tako lako odbacujemo mogu biti opasni za životinje:
Mlada roda, ovogodišnji mladunac iz „14. avgusta“ (Sokobanja) uplela se u plastični kanap koji se nalazio u gnezdu, tako da (iako već sposobna za samostalni let) nije mogla da napusti gnezdo. Ova roda se danima bespomoćno vrtela u krug i poskakivala bezuspešno pokušavajući da pokida kanap.

Uspeli smo da je oslobodimo i prenesemo na sigurno, kako bi uz podršku stručnjaka ocenili da li je u dobroj kondiciji i spremna za vraćanje u stanište, ili joj je potrebna veterinarska nega. U akciji su učestvovali članovi SED: Ilija Dimitrijević, Saša Trpković, Mladen Antić i Vladan Dimitrijević.

Zahvaljujemo se JP Zelenilo koje se kao i uvek do sada odazvalo na našu molbu i angažovanjem zaposlenih i mehanizacije omogućilo nam da dosegnemo do gnezda. Puno se zahvaljujemo i gospodinu Milanu Mihajloviću, prvom komšiji ove porodice roda, koji je kao i svaki dobar komšija uočio problem i pozvao nas u pomoć. Zahvalnost dugujemo i radnicima preduzeća Soko skele, koji su se takođe angažovali i pomogli da se raščisti teren i mašine priđu do podnožja gnezda.

Akcija je sprovedena u koordinaciji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije

Video snimci: Nikola, Ilija, Filip, Saša

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase