fbpx
Rezultati pretrage

Vetropark na Devici – NE!

Postavio admin na novembar 22, 2020
2 komentara
Ovako bi otprilike izgledala planina Devica sa izgrađenim vetroparkom

U ponedeljak od 11 časova pre podne održaće se javno online slušanje na temu „Planina Devica – zaštićeno prirodno dobro ili izgradnja vetroparkova?“.

Organizator ovog javnog slušanja je Opština Sokobanja u saradnji sa organizacijom Transparentnost Srbija, a povod je pismo o namerama kojim je investitor obavestio lokalnu samoupravu da je zainteresovan za gradnju vetroparka na planini Devici.

Pored predstavnika lokalne vlasti, opštinskih službi, turističke organizacije i organizacija Transparentnost Srbija i Program UN za razvoj, na javnom slušanju će govoriti i predstavnici Sokobanjskog ekološkog društva, Planinarskog društva Oštra čuka, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kao i predstavnik zainteresovanog investitora.

Slušanje se odvija preko Zoom platforme , javno je i svi zainteresovani mogu ga pratiti uživo. (Link: http://opstinasokobanja.com/node/1659 )

Ova razmena mišljenja pomoći će predstavnicima lokalne vlasti da donesu zaključak da li je za lokalnu zajednicu značajnije očuvanje Device i njeno stavljanja pod odgovarajući stepen zaštite, ili izgradnja vetroparka.

Sokobanjsko ekološko društvo će izneti argumente za zaštitu ovog područja i protiv izgradnje vetroparka.

2 thoughts on “Vetropark na Devici – NE!

 • Vesna
  na novembar 26, 2020

  Ne razumem kome smeta cist nacin dobijanja elektricne energije koja nam je potrebna!?
  Pretpostavljam da je bolje lozenje na ugalj i dimna zavesa svake zime u vazdusnoj banji! Ili skrnavljenje recica i sakacenje ekosistema zbog izgradnje MHE..

  • admin
   na novembar 26, 2020

   Proizvodnja struje u vetroparku može pod oodređenim uslovima biti relativno čist način dobijanja energije. Ali ako se postavi na vrhu planine koja obiluje divljim svetom, naročito pticama, onda se pretvara u mašinu za mlevenje mesa.
   Takođe trebati pogledati koliko su to veliki građevinski poduhvati, koliko je šuma potrebno iskrčiti i betona, čelika i plastike izvesti na planinu. A rok trajanja vetropakrka je maksimalno 25 godina. Deo naše prezentacije na ovu temu možete pogledati u ovoj vesti: https://sed.rs/zastita-predela/javnost-slozna-bez-izgradnje-vetroparkova-na-devici/

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase