fbpx
Rezultati pretrage

Neće biti vetroparka na Bukoviku!

Postavio admin na maj 15, 2024
0

Uslovi zaštite prirode koje je izdalo nadležno ministarstvo izričito isključuju mogućnost gradnje Vetroparka na teritoriji opštine Sokobanja, što znači da će sve procedure za ovu opštinu biti prekinute, a mogu se nastaviti za teritoriju opštine Boljevac.

Aktivnosti koje je sprovelo SED, kao i komunikacija koju ostvaruje sa institucijama, te ogromna podrška građana, kao da su osnažili institucije da na najsavesniji način odrade svoj posao: Nakon što su Srbijašume izdale uslove projektovanja kojima se puno sužavaju mogućnosti investitoru za gradnju vetroparka Čestobrodica (nema seče šume, nema promene namene šumskog zemljišta), stiglo je i Rešenje o uslovima zaštite prirode Ministarstva zaštite životne sredine kojim se onemogućava gradnja na teritoriji opštine Sokobanja, pre svega zbog zaštite očuvanih bukovih šuma koje su stanište velikog broja strogo zaštićenih vrsta, između ostalog i risa (Lynx lynx). U dokumentu izričito stoji: „Iz predmetnog Plana izuzeti područje opštine Sokobanja (KO Jošanica, KO Rujevica i KO Vrbovac), površine oko 5302 ha“.

Vetropark Bukovik - Uslovi zastite zivotne sredine - Ministarstvo

Sada je nemoguće uskladiti nacrt Plana detaljne regulacije vetroparka Čestobrodica za opštinu Sokobanja sa izdatim uslovima. Na potezu su Komisija za planove i Odeljenje za urbanizam, lokalno-ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine opštine Sokobanja koji izrađuju predlog, a zatim i Skupština opštine Sokobanja koja treba da stavi van snage raniju Odluku o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije – što znači OBUSTAVU SVIH AKTIVNOSTI NA IZGRADNjI VETROPARKA ČESTOBRODICA NA BUKOVIKU!

Na ovaj način biće otklonjena jedna od najvećih pretnji po očuvanje životne sredine opštine Sokobanja – izgradnja vetroparka pretvorila bi ceo Bukovik u gradilište, a stotine hektara šume bilo bi posečeno, što bi potencijalno izazvalo eroziju, zamuljavanje vodotoka, jezera, presušivanje izvora, promenu mikroklime i brojne druge probleme (više o tome pročitajte ovde).

Izuzetno je važno što su građani opštine Sokobanja prepoznali opasnost i podržali inicijativu Sokobanjskog ekološkog društva, jer je to dalo veću „težinu“ našim argumentima i značajno pomoglo pri zagovaranju protiv gradnje. Turistička organizacija Sokobanja je takođe dala značajan doprinos, podnošenjem primedbi protiv izgradnje vetroparka tokom ranog javnog uvida, a doprinos su dale i neformalne grupe građana koje su pokrenule razne aktivnosti protiv izgradnje vetroparka.

Aktivisti Sokobanjskog ekološkog društva će nastaviti da prate sve aktivnosti vezano za vetropark, do usvajanja skupštinske odluke.

Vetropark Bukovik - Uslovi zastite zivotne sredine - Ministarstvo - 1

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase