fbpx
Rezultati pretrage

Luksuzni hoteli ili apartmanske zgrade na 8ha?

Postavio admin na jun 12, 2024
0

Da li će se na prostoru od skoro 8 hektara u centru Sokobanje, uz obalu reke Moravice – od nekadašnje Klanice ka Autobuskoj stanici, graditi luksuzni hoteli ili još jedan „lanac“ apartmantskih zgrada, pitanje je o kome treba da se izjasni Opštinska komisija za planove.

Ilustracija mogućeg budućeg izgleda prostora

Izrađivač nacrta dokumenta „Druga izmena i dopuna Plana generalne regulacije područja Sokobanja“, u ovoj zoni (ranije predviđenoj za hotele sa četiri zvezdice) omogućava gradnju nekoliko hiljada apartmanskih jedinica, bez adekvatne regulacije saobraćaja, pristupa javnoj infrastrukturi i uz ukidanje ranije planirane pešačke i bicikističke staze duž reke Moravice.  Takođe se dozvoljava veći indeks zauzetosti parcela objektom (45%) i veća spratnost (prizemlje + 6 spratova).

Na javnoj raspravi održanoj 31. maja predstavnici SED su obrazložili svoje primedbe na Nacrt dokumenta izmena i dopuna. Glavna primedba je da se ovako važan planski dokument ne treba menjati parcijalno i po skraćenom postupku, već je neophodno sagledati celo gradsko područje i sprovesti punu proceduru uz što veće učešće javnosti – čime se obezbeđuje da izmene budu u skladu sa interesima građana Sokobanje.

Opštinsku komisiju za planove čine stručnjaci – Dejan Stojanović, Ljubiša Milenković, Miroljub Stanović, Bojan Todosijević i Violeta Kostić i njihov zadatak je da za svaku podnetu primedu donesu obrazloženu odluku koja može glasiti: „Usvaja se“, „Delimično se usvaja“, ili „Ne usvaja se“.

Da bi odluka o izmenama i dopunama Plana generale regulacije područja Sokobanja stupila na snagu, potrebno je da je usvoji Skupština opštine Sokobanja.

SED je podnelo 3 seta primedbi, u tri odvojena dokumenta koje možete preuzeti ovde:

Pored Sokobanjskog ekološkog društva, argumentovane primedbe podneli su i predstavnici Društva za zaštitu i ulepšavanje Sokobanje i Grupe građana Preobraženje.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase