fbpx
Rezultati pretrage

Ekskluzivni snimci sa gnezda sova -buljina

Postavio admin na jun 22, 2024
0

Na emisiji Radio televizije Srbije „Šarenica“, 22.6.2024. godine predstavljen je projekat monitoringa sova buljina (lat. Bubo bubo), u kome SED na terenu podržava Institut za multidisciplinarna istraživanja univeziteta u Beogradu.

Po prvi put u Srbiji ove noćne grabljivice opremljene su odašiljačima i njihovo kretanje se prati i proučava. Na pojedinim gnezdima postavljene su i kamere, a tokom razgovora sa voditeljima Šarenice ekskluzivno su prikazani foto i video materijali nastali tokom sprovođenja aktivnosti.

Buljina, ili velika ušara, je najveća sova na svetu, visine do 75cm i raspona krila do 190cm. Odličan je noćni lovac, a na listi mogućeg plena nalasi se više od 600 različitih vrsta životinja (od krupnih insekata, preko ptica skoro svih veličina, po kojeg gmizavce, vodozemca, ribe do sisara veličine manje lisice) . Na teritoriji Repbublike Srbije živi 250-30o, a u opštini Sokobanja 10 parova ove ptice.

Projekat je ispred Sokobanjskog ekološkog društva predstavio Vladan Dimitrijević . Pored snimaka sa foto-zamki, korišćeni su i foto/video zapisi fotografe Nikole Stevanovića, člana SED.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase