fbpx
Rezultati pretrage

Po prvi put u Srbiji buljine obeležene odašiljačima

Postavio admin na mart 7, 2024
0

Po prvi put u Srbiji, na teritoriji opštine Sokobanja pet mužjaka buljine je obeleženo odašiljačima pomoću kojih će se pratiti njihovo kretanje. Ovaj projekat naučnog istraživanja i zaštite najveće sove na svetu, sprovodi Odsek za biologiju i zaštitu kopnenih voda, Instituta za multidisciplinarna istraživanja iz Beograda, a podršku u lokalu pruža Sokobanjsko ekološko društvo.

Obeleženi mužjaci nose imena Andrija, Veles, Ruj, Vladan i Ozren. Prvi pristigli podaci ukazuju da preko dana odmaraju u šumovitim i kamenitim područjima blizu svojih gnezda, dok noći uglavnom provode u lovu na okolnim poljoprivrednim površinama, retko se udaljavajući više od 2,5 – 3 km od mesta gnežđenja.

Draženko Rajković sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu ističe da važnost ovog projekta leži u mogućnosti da steknemo šire znanje i dublje razumevanje o životu i ponašanju buljina i uticaju ljudskih aktivnosti na njih. Očekuje se da će rezultati istraživanja imati veliki značaj i praktičnu primenu ne samo u stručno-naučnim krugovima, već i u sektorima kao što su prostorno planiranje i šumarstvo, omogućavajući bolje planiranje odnosno skladniji suživot čoveka i ptica grabljivica.

Procenjeno je da u Srbiji živi između 300 i 400 buljina. Opština Sokobanja je jedno od pet najboljih staništa ove sove u Srbiji, a nedavno sprovedeni popis tokom prve Noći buljina otkrio je devet njihovih teritorija. Prikupljanje podataka sa postavljenih odašiljača trajaće približno godinu i po dana. U aktivnosti je uključeno 12 volontera SED.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase