fbpx
Rezultati pretrage

Po prvi put u Srbiji, u Sokobanji održana Noć buljina

Postavio admin na februar 18, 2024
0

Popis buljina, u kome je učestvovalo više od 40 volontera u pratnji stručnjaka, pokazao da na teritoriji opštine Sokobanja postoji najmanje 9 aktivnih gnezdećih teritorija ove sove. Popis je obavljen 17.2.2024. godine, u sklopu manifestacije „Noć buljina“ održanoj po prvi put u Srbiji. Buljina (ili velika ušara, kako je još zovu) je strogo zaštićena vrsta i jedna od najvećih sova na svetu, vrhunski predator i izuzetno važna vrsta u ekosistemu.  Opština Sokobanja spada u red opština sa najvećim brojem ovih ptica u Srbiji.

Manifestacija „Noć buljina“ održava se svake godine u Sloveniji, Crnog Gori, Hrvatskoj i Italiji, a sokobanjski skup stručnjaka i volontera predstavljao je prvo izdanje ove manifestacije u Srbiji. Volonteri su tokom manifestacije prošli osnovu teorijsku i praktičnu obuku za prikupljanju podataka o prisustvu ove sove na određenim lokacijama i time zaslužili titulu „čuvar buljine“. Njihov zadatak je da prate buljine i narednih godina i da prikupljene podatke dostavljaju naučnicima, dajući na taj način doprinos boljem poznavanju vrste, a samim tim i njenoj boljoj zaštiti.

Organizatovi prve Noći buljina u Srbiji su Institut za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, Centar za očuvanje biodiverziteta i Sokobanjsko ekološko društvo. Učestvovalo je preko 40 volontera, od toga njih 16 iz Sokobanje, a bilo je učesnika i iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Kruševca, Zaječara, Knjaževca… Obuku i predavanja obavili su Draženko Rajković, biolog Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu i Tomaž Mihelič iz Društva za posmatranje i proučavanje ptica Slovenije .

Organizatori zahvaljuju Hotelu Moravica iz Sokobanje na ustupljenom prostoru za predavanja i profesionalnoj usluzi.

U članku su korišćene fotografije Kristijana Đorđevića i Vladana Dimitrijevića.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase