fbpx
Rezultati pretrage

Javnost složna: Bez izgradnje vetroparkova na Devici

Postavio admin na novembar 23, 2020
0

Većina učesnika javnog slušanja na temu „Planina Devica – zaštićeno prirodno dobro ili izgradnja vetroparkova?“ izričito se izjasnilo protiv izgradnje vetroparkova na Devici, a nijedan od učesnika nije se izjasnio za izgradnju. Predstavnik Ivicom Energy doo, zainteresovani investitor, nije uzeo učešća, iako je pozvan, zbog „nedovoljno vremena za pripremu za sastanak“.

Konferenciju su organizovale Opština Sokobanja i Organizacija Transparentnost Srbija, uz podršku Programa UN za razvoj i Vlade Švajcarske.

Stavove su iznosili predstavnici Turističke organizacije Sokobanja, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Sokobanjskog ekološkog društva, Skupštine opštine Sokobanja, Urbanističke službe opštine Sokobanja, Planinarskog društva Oštra čuka, Svetskog fonda za divlji svet (WWF) i Zelene aleternative Hrvatske, kao i pojedini građani.

Kako je na početku objasnio Vladan Petković, predsednik Skupštine opštine Sokobanja, konferencija je sazvana da bi Komisija za planove, koja razmatra predloge i primedbe na Predlog prostornog plana opštine Sokobanja lakše odlučila o lokacijama za vetropark koje postoje u starom, još uvek aktuelnom Prostornom planu. SED je blagovremeno, 26.12.2019. godine podnelo primedbu ( link ) i tražilo brisanje ovih lokacija, a s obzirom da se u međuvremenu javio zainteresovani investitor u vetropark procenjeno je da bi javno slušanje i konsultovanje stručnih službi, pojedinih javnih ustanova, organizacija i građana olakšalo Komisiji donošenje adekvatne odluke.

Zaštita Device – da, vetropark – NE

Direktor Turističke organizacije, Ljubinko Milenković, je naglasio da izgradnja vetroparka na Devici ne bi bila u skladu sa postojećim lokalnim strateškim dokumentima, odnosno da vetropark ne može biti komplementaran sa održivim razvojem turizma.

Danko Jović, rukovodilac kancelarije Zavoda za zaštitu Srbije prirode u Nišu, istakao je da ova institucija ne može dati stručno mišljenje bez preciznijih informacija o namerama investitora, ali je napomenuo da sudeći po preliminarnim istraživanjima preko Device prelazi migratorni koridor ptica, što bi bio ozbiljan argument protiv izgradnje vetroparka na ovoj planini.

Vladan Dimitrijević, predsednik Sokobanjskog ekološkog društva, je izvršio prezentaciju negativnih efekata eventualne izgradnje vetroparka.
Učesnici su tokom ove prezentacije mogli saznati da je vetroturbina ogromna građevina, praktično mega-struktura visine i do 205m, a težine preko 300t.

Veličina vetroturbine u poređenju sa najvišim građevinama u zemlji

Prosečan vetropark u Srbiji ima 29 vetroturbina i zauzima više od 300ha površine u planinskim područjima. Platforma od armiranog betona na koju se postavlja jedna vetroturbina teška je preko 1000 tona.
Da bi se na planinu dopremilo potrebna količina materijala i oprema potrebno je 1700 šlepera, a sve oštrije krivine moraju se izravnati, a drveće iskrčiti da bi se obavio transport ogromnih elisa.

Iskrčena šuma i poravnat teren radi transporta elise vetroturbine – izvor: https://www.cargolifter.com/de/anwendungen/windkraftanlagen/

Osim što bi potpuno izmenio ovaj ekološki značajan predeo i izgledom odbijao ljubitelje prirode, vetropark bi bio izvor velike buke, a zvuk bi se zbog kumulativnog efekta čuo i u široj okolini.

Vetroturbine predstavljaju i veliku opasnost po živi svet, naročito ptice i slepe miševe koji često stradaju od elisa. Prikazana je i lista vrsta koje su veoma ugrožene u Srbiji, redovno se beleže na Devici, a učestalo stradaju od vetroturbina.

Lista ugroženih vrsta ptica koje se redovno beleže na Devici, a često stradaju na avetroturbinama. Fotografija sivog sokolo: birdsinfo.org

Zaključak Sokobanjskog ekološkog društva je da na teritoriji opštine Sokobanja ne treba graditi vetroelektrane (niti druge velike industrijske objekte). Potencijalnom investitoru je poručeno da za izgradnju vetroparka može odabrati neku drugu lokaciju koja nije ekološki značajno područje, uz napomenu da u Srbiji svega 20% teritorije ima neki status zaštite (računajući tu i potez Ozren-Devica) i da lokaciju mogu odabrati sa preostalih 80% teritorije.

U nastavku konferencije je načelnik Urbanističke službe opštine Sokobanja, Nikola Nikolić, izneo da je i ova služba stava da Devica nije adekvatno mesto za vetropark.

Darko Vasilijić, zamenik predsednika Planinarskog društva Oštra čuka je istakao da ovu planinu godišnje prepešači hiljade planinara i ljubitelja prirode, u poslednje vreme i sve više stranaca. Po njegovom mišljenju, izgradnja vetroparka učinila bi ovu planinu potpuno neinteresantnom i ovaj značajan turistički resurs bio bi praktično uništen.

Tokom slušanja govorio je i predstavnik WWF Adria, Goran Sekullić, a inostrani učesnik, Zorislav Petrović, predstavnik Zelene alternative Hrvatske preneo je da Hrvatska ima jako loša iskustva sa vetroparkovima jer je dobar broj njih postavljen u brdsko-planinskim područjima, poput Sokobanje, gde prave ogromne štete živom svetu, naročito pticama.

Igor Stojanović je ispred grupe građana izneo naponemu da je Devica potencijalno i značajno arheološko nalazište što je još jedan razlog protiv izgradnje vetroparka.

Novi prostorni plan opštine Sokobanja biće usvojen do kraja godine, a članovima Komisije za planove ovom koferencijom olakšano je donošenje odluke o brisanju lokacija za vetroparkove iz ovog planskog dokumenta, što je Sokobanjsko ekološko društvo i tražilo tokom trajanja Javne rasprave, decembra 2019. godine.


Predstavnik SED je na kraju sastanka uputio pohvalu predstavnicima lokalne samouprave zbog uključivanja javnosti u proces donošenja odluka i ohrabrio ih da to i ubuduće rade.

Na ovoj Zoom konferenciji bilo je 30-ak učesnika a svoje stavove mogli su da iznesu i učesnici koji nisu bili na listi najavljenih govornika.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase