fbpx
Rezultati pretrage

Sesalačka pećina dobila vodiča-redara

Postavio admin na jun 6, 2021
0

Više od trideset jučerašnjih posetilaca Sesalačke pećine imalo je potpuniji doživljaj i tokom obilaska dobilo puno zanimljivih informacija od vodiča-redara, koji je započeo sa radom u okviru projekta „Tišina za bebe šišmiša“ Sokobanjskog ekološkog društva. Posetioci pećine će na njegove usluge moći da računaju sve do kraja avgusta.  Ujedno će u ovom periodu hiljade slepih miševa, koje ovu pećinu koriste kao porodiljsko sklonište, imati preko potreban mir za odgajanje mladunaca, jer je jedna od uloga vodiča-redara da brine da posetioci (nehotice, ili namerno) ne uznemiravaju ove dragocene i korisne životinje.

Deo mešovite kolonije koja trenutno boravi u Sesalačkoj pećini

Sesalačka pećina spada u red najznačajnijih letnjih skloništa za podizanje mladih slepih miševa u Srbiji. Ove dragocene životinje se hrane insektima, od kojih su neki štetočine šumskog drveća, voćnjaka, ratarskih zasada ili prenosioci  bolesti čoveka i domaćih životinja. Zbog toga je slepim miševima priznat veliki značaj u poljoprivredi, šumarstvu, medicini i veterini.  Ipak, tokom 2018-te godine nepoznati počinioci su u Sesalačkoj pećini ubili najmanje stotinak jedinki, uglavnom mladih slepih miševa. Tokom 2019. i 2020. godine broj posetilaca pećine se značajno povećao, a stalno kretanje ljudi u blizini kolonije, fotografisanje i vika činili su da ove životinje budu konstantno uznemirene i da sa otežano odgajaju mladunce.

98 prikupljenih žrtava pomora iz 2018. godine – pretezno mladih slepih miševa. Photo: Prirodnjački muzej u Beogradu

Projektom Tišina za bebe šišmiša, Sokobanjsko ekološko društvo želi da obezbedi dodatni sadržaj posetiocima pećine i ujedno da zaštiti slepe miševe i omogući im neometano razmnožavanje u njihovom prirodnom i vekovnom staništu. Želimo da pokažemo da je moguće istovremeno unapređivati turističku ponudu i raditi na očuvanju prirode. Takođe želimo da uključimo građane u brigu o sokobanjskoj prirodi tako što će uočavati i prijavljivati ekološke probleme ali i volontirati kod pećine i pomagati u čuvanju slepih miševa. U narednim danima biće objavljen poziv zainteresovanim volonterima za učešće u čuvanju slepih miševa, što će biti i prilika da puno nauče o jedinim letećim sisarima.

Logo projekta „Tišina za bebe šišmiša“

Inicijativa  Sokobanjskog ekološkog društva „Tišina za bebe šišmiša“ sprovodi se u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji sprovodi WWF Adria uz podršku Side – Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Sesalačka pećina (poznata i kao Sesalska pećura) se nalazi u istočnom delu Sokobanjske kotline, 6 km severno od sela Sesalca, po kome je dobila ime. Pećina predstavlja i prerast, dugačka je 70 metara ali se odlikuje složenom mrežom bočnih kanala i hodnika, tako da ukupna dužina pećinskih kanala iznosi 516 metara. Od pećinskog nakita sadrži  travertinske kade, stalaktite, stalagmite i pećinske draperije.

Pećinski nakit, Sesalačka pećina

SED je, zajedno sa Turističkom organizacijom Sokobanja i Organizacijom za poštovanje i brigu o životinjama ORCA, početkom 2019. godine iniciralo stavljanje Sesalačke pećine pod zaštitu. Očekuje se da u narednom periodu Zavod za zaštitu prirode Srbije obavi potrebna istraživanja i proglasi Sesalačku pećinu za zaštićeno prirodno dobro.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase