fbpx
Rezultati pretrage

Postavljena info tabla u radenkovačkoj hrastovoj šumi Rudina

Postavio admin na april 4, 2022
0

Članovi SED su postavili info tablu u stoletnoj hrastovoj šumi Rudina, budućem zaštićenom prirodnom dobru. Tabla je namenjena posetiocima, a na njoj su predstavljene pojedine specifične vrste biljaka i životinja koje su ovde zabeležene, sa prigodnim tekstom o  njima, kao i o samom predelu i šumi.

Šuma impozantnih stabala hrastova u Radenkovcu po stepenu očuvanosti predstavlja pravu retkost u Srbiji. U šumi dominira asocijacija cera i goruna (kitnjak). Među zeljastim vrstama biljaka koje se zbog svoje retkosti, ugroženosti, reliktnosti, ili drugih razloga tretiraju kao značajne sa aspekta zaštite prirode, izdvajaju se: šumski kaćun, crvena naglavka, kosovski božur i velika sasa.  Šuma je i dom ili povremeno stanište brojnih životinjskih vrsta.

Kako smo saznali od predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, studija zaštite Šume hrastova u Radenkovcu je u završnoj fazi, a datum proglašenja zavisi od toga da li će biti okarakteristana kao zaštićeno dobro lokalnog, ili regionalnog karaktera – zbog različitih procedura.

Sokobanjsko ekološko društvo, koje već u saradnji sa Planinarskim društvom Oštra čuka i sokobanjskom osnovnom školom koristi ovaj prostor kao ekološko-edukativni centar, ima ambicije da postane upravljač budućeg zaštićenog predela i omogući mu najbolju moguću zaštitu, uz održivo korišćenje – pre svega u cilju edukacija dece i mladih i sprovođenju naučnih istraživanja.

Informativna tabla je postavljena u okviru projekta Očuvajmo prirodu Sokobanje, koju finansira opština Sokobanja.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase