fbpx
Rezultati pretrage

Serijski trovač životinja

Postavio admin na maj 28, 2021
0

Neko u Sokobanji godinama povremeno truje nedužne napuštene životinje, a neretko stradaju i vlasnički psi i mačke, kao i divlje životinje. Situacija postaje sve gora – prema informacijama koje dobijamo od građana, u poslednjih mesec dana imali smo najmanje tri odvojene situacije u kojima su otrovane dve ili više životinja u naselju Čuka.

Psi otrovani u naselju Čuka. Fotografije dobijene od građana i iz arhive SED.

Brojni negativne reakcije i apeli građana Sokobanje i gostiju na društvenim mrežama ostaju bez ikakvog efekta i kao da stimulišu trovača da još žešće nastavi.

Ovakva trovanja predstavljaju krivična dela po tri osnova:

  1. IZAZIVANJE OPŠTE OPASNOSTI iz člana 278 Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina i novčana kazna;
  2. UBIJANJE I ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA iz člana 269. Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine zatvora;
  3. ZAGAĐENJE ŽIVOTINE SREDINE iz člana 260 Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina i novčana kazna.

Toksikološke analize koje je iz svog džepa platila vlasnica dva nastradala psa (inače, ova krivična dela GONE SE PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI od strane javnog tužioca i policije i građani ne trebaju da plaćaju analize) ukazuju da su životinje otrovane karbofuranom, zabranjenim insekticidom i veoma opasnim otrovom.

Izveštaj o toksikološkoj analizi uginulog vlasničkog psa iz naselja Čuka.
Foto: Udruženje za zaštitu životinja Bono, Sokobanja

Još jedno važno pitanje je kako se postupa sa leševima uginulih životinja, gde se i na koji način uklanjaju? Nepravilno uklonjeni leševi  su potencijalno novi izvor trovanja, a ukoliko se samo pokopaju,  toksini ostaju u zemlji, vodotoku i opasni su za sve toplokrvne organizme, uključujući i ljude.

Sokobanjsko ekološko društvo poziva sve građane koji imaju bilo kakva saznanja o licima koja su postavljala otrove na javne površine da PRIJAVE POLICIJI ili se OBRATE OSNOVNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU u cilju otkrivanja i kažnjavanja počinilaca.

Pogledajte na ovom mučnom snimku otrovanu mačku koja umire u najtežim mukama. Napravljen je 27.12.2019. godine u centralnom gradskom parku u Sokobanji. Snimak je napravila Suzana Ilić iz udruženja za zaštitu životinja Bono.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase