fbpx
Rezultati pretrage

Serijski trovač životinja

Postavio admin na 28 maja, 2021
0

Neko u Sokobanji godinama povremeno truje nedužne napuštene životinje, a neretko stradaju i vlasnički psi i mačke, kao i divlje životinje. Situacija postaje sve gora – prema informacijama koje dobijamo od građana, u poslednjih mesec dana imali smo najmanje tri odvojene situacije u kojima su otrovane dve ili više životinja u naselju Čuka.

Psi otrovani u naselju Čuka. Fotografije dobijene od građana i iz arhive SED.

Brojni negativne reakcije i apeli građana Sokobanje i gostiju na društvenim mrežama ostaju bez ikakvog efekta i kao da stimulišu trovača da još žešće nastavi.

Ovakva trovanja predstavljaju krivična dela po tri osnova:

  1. IZAZIVANJE OPŠTE OPASNOSTI iz člana 278 Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina i novčana kazna;
  2. UBIJANJE I ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA iz člana 269. Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine zatvora;
  3. ZAGAĐENJE ŽIVOTINE SREDINE iz člana 260 Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina i novčana kazna.

Toksikološke analize koje je iz svog džepa platila vlasnica dva nastradala psa (inače, ova krivična dela GONE SE PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI od strane javnog tužioca i policije i građani ne trebaju da plaćaju analize) ukazuju da su životinje otrovane karbofuranom, zabranjenim insekticidom i veoma opasnim otrovom.

Izveštaj o toksikološkoj analizi uginulog vlasničkog psa iz naselja Čuka.
Foto: Udruženje za zaštitu životinja Bono, Sokobanja

Još jedno važno pitanje je kako se postupa sa leševima uginulih životinja, gde se i na koji način uklanjaju? Nepravilno uklonjeni leševi  su potencijalno novi izvor trovanja, a ukoliko se samo pokopaju,  toksini ostaju u zemlji, vodotoku i opasni su za sve toplokrvne organizme, uključujući i ljude.

Sokobanjsko ekološko društvo poziva sve građane koji imaju bilo kakva saznanja o licima koja su postavljala otrove na javne površine da PRIJAVE POLICIJI ili se OBRATE OSNOVNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU u cilju otkrivanja i kažnjavanja počinilaca.

Pogledajte na ovom mučnom snimku otrovanu mačku koja umire u najtežim mukama. Napravljen je 27.12.2019. godine u centralnom gradskom parku u Sokobanji. Snimak je napravila Suzana Ilić iz udruženja za zaštitu životinja Bono.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Uporedite oglase