fbpx
Rezultati pretrage

Poziv na akciju – planira se seča stotina hektara šume zbog vetroparka!

Postavio admin na oktobar 28, 2023
6 komentara

Pozivamo građane da podrže borbu Sokobanjskog ekološkog društva protiv izgradnje ogromnog vetroparka na Bukoviku zbog koga bi bile posečene stotine hektara šuma, tako što će na štandu u centru Sokobanje potpisati Primedbe na dokument pod nazivom „Elaborat za rani javni uvid za potrebe izrade Plana detalјne regulacije za izgradnju vetroparka Čestobrodica“. Na taj način SED želi da pokaže opštinskoj upravi da je napravljena greška podrškom ovakvom projektu, kao i da veliki broj građana to prepoznaje i protivi se izgradnji.

Iz dokumenta koji je objavljen na sajtu opštine (link)  se može videti da se  na teritoriji opštine Sokobanja, u atarima Jošanice, Vrbovca i Rujevice, na obroncima Bukovika, planira postavljanje 55 vetroturbina, svaka visine 210 metara (više od Avalskog tornja, najviše građevine u Srbiji) i prečnika osnove od 30 metara.

Kako stoji u dokumentu, da bi se to realizovalo potrebna je na ovoj planini izgraditi i privremenu fabriku za proizvodnju betona, blizu 200 betonskih stopa za dizalice-kranove za montažu turbina, pozajmišta i odlagališta materijala, puteve, mimoilaznice i parkinge za vangabaritna specijalizovana vozila logistike  (prevoze lopatice dužine 90 metara, u komadu), proširenja krivina velikih radijusa…

Jasno je da je za izvođenje ovakvih radova neophodno iskrčiti stotine hektara šuma, ogoleti i trajno uništiti ogromne površine zemlјišta.

Vetroparkovi mogu biti izvori zelene energije, ako se grade na devastiranom zemljištu (npr. napušteni površinski kopovi), pustarama, pored autoputeva i sličnim terenima. Međutim kada je za izgradnju vetroparka potrebno uništiti ogroman deo šumovite planine – iskrčiti drveće, uništiti zemljište, živi svet,  promeniti mikroklimu i pored toga „otvoriti vrata“ eroziji i bujicama koje će napuniti Bovansko jezero muljem – o zelenoj energiji ne može biti govora.

Sokobanja, deklarisana ekološka opština, „Zeleno srce“ i jedna od prioritetnih turističkih destinacije Srbije, svoj ekonomski razvoj zasniva na očuvanoj životnoj sredini i razvoju pre svega održivog turizma, polјoprivrede i srodnih delatnosti. To stoji u svakom od lokalnih planskih dokumenata, od Deklaracije o proglašenj ekološke opštine 1992. godine do danas.

Može li „Zeleno srce Srbije“ biti zeleno bez šuma?  NE!

Zato je Sokobanjsko ekološko društvo odlučno u nameri da se spreči izgradnja ovog i bilo kog drugog vetroparka, ili drugog većeg energetskog, ili industrijskog pogona bilo gde na teritoriji opštine Sokobanja, a posebno u prirodi, van naseljenih mesta.

6 thoughts on “Poziv na akciju – planira se seča stotina hektara šume zbog vetroparka!

 • Violeta djurdjic
  na oktobar 28, 2023

  Ne

 • Valentina Bogdanović-Milutinović
  na oktobar 29, 2023

  NEEE

 • Лазар Брзак
  na oktobar 29, 2023

  Комплетно сатирање еколошког система.Апсолутно недопустиво!!

 • Dragan
  na oktobar 29, 2023

  Ajde, poseku drvece, narasce novo. Problem vetroparkova je trajno narusavanje ruze vetrova, isusivanje zemljista, erozija zemljista…dalekk vise stete nego proizvedene el energije.

 • Dragan
  na novembar 2, 2023

  Prevara, zasnovana suludoj ideji , sečom šuma, kako doći do prirodnog bogatstva a to su drva, pluća Sokobanje gde su smeštene bolnice za plućne bolesti.

 • Vesna Mladenović
  na novembar 8, 2023

  Smatram da već postoje odgovarajuće lokacije za izradu vetropatka a da to zasigurno nije Bukovik.Uništiti, jednu stvorenu ekološku sredinu za biljni i životinjski svet je potpuno nehumano.
  Obzirom da je Sokobanja opšina proglašena zelenim srcem,smatram da sprovođenjem ovog projekta u delo,to više ne može biti.Sokobanja je pre svega vazdušna banja,banja čistog vazduha sa ružom vetrova,negstivnim jonima koji pozitivno utiču na plućne bolesnike.Sečom šuma mislim da se može poremetiti ruža vetrova i smanjiti koncetracija kiseonika koja je jako bitna za sva živa bića.
  Nisam adekvatna osoba za ove teme ali mislim da izgradnja vetroparka za proizvodnju el.energije nama donosi više štete nego koristi.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase