fbpx
Rezultati pretrage

Vazduh u Sokobanji – kao u Beogradu. Šta možemo učiniti?

Postavio admin na januar 16, 2020
1
PM detektor
U danima sa visokim pritiskom, bez vetra, vazduh u Sokobanji je jako loš, sličan po (ne)kvalitetu onom u Beogradu.
Fotografije: Aleksandar Milojković

Sokobanja ima problem sa kvalitetom vazduha zimi. To je nešto što godinama primećujemo i nešto što se pominje u lokalnim planskim i strateškim dokumentima kao jedan od najvećih ekoloških problema Sokobanje. Novina je što ove godine po prvi put, zahvaljujući našem sugrađaninu koji je nabavio merač kvaliteta vazduha, imamo i neke brojeve, pa možemo uporediti kvalitet vazduha sa drugim gradovima u Srbiji i svetu.  Možemo ove cifre uzeti i sa dozom rezerve (zbog eventualne nepreciznosti samog instrumenta, metoda i mesta merenja), ali se sa sigurnošću može konstatovati: u danima sa visokim pritiskom, bez vetra, vazduh u Sokobanji je jako loš, sličan po (ne)kvalitetu onom u Beogradu.

S obzirom da Sokobanja praktično nema industrije ni intenzivan saobraćaj, jasno je da su glavni uzrok zagađanja kotlarnice i individualna ložišta. Literaturni podaci kazuju da su najveći zagađivači ložišta na ugalj, a slede ložišta na mazut i drva (koja zagađuju u manjoj meri). Isto tako je jasno je da se problem zagađenja ne može rešiti momentalno, ali se mogu preuzeti određene mere da se nivo zagađenja smanji i zaštiti zdravlje građana i turista.

APEL LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Upućujemo apel lokalnoj samoupravi da  formira akcioni tim i preduzme hitne kratkoročne mere kojima bi se popravila trenutna situacija. Sokobanjsko ekološko društvo je spremno da se uključi i doprinose rešavanju ovog problema. Smatramo da je neophodno i da Sokobanja dobije merne stanice za konstantan monitoring kvaliteta vazduha, jer bi ovi podaci bili dragoceni za preduzimanje adekvatnih dugoročnih mera.

APEL GRAĐANIMA

Ukoliko svako od nas učini malo za smanjenje zagađenja, to se može značajno odraziti na kvalitet vazduha. Obustavite svako nepotrebno paljenje vatre. Razmislite o tome koliko dima izlazi iz vašeg ložišta. Možete li nešto učiniti da smanjite zagađenje? Možete li trenutno prestati da ložite na ugalj i koristite isljučivo drva? Možete li koristiti kofu uglja dnevno manje? Prijavite nadležnim inspekcijama svaki slučaj paljenja kontejnera, spaljivanja smeća, automobilskih guma i slično.

PREPORUKE ZA OČUVANjE ZDRAVLJA

       Ne provetravajte stanove ujutru, kao ni u drugim delovima dana kada je zagađenost evidentna. Sačekajte da se vazduh raščisti (najčešće je to u kasnijim popodnevnim časovima) i izvršite temeljno provetravanje. Izbegavajte fizičke aktivnosti i duži boravak napolju, po smogu i magli. Provedite deo dana u višim delovima opštine, na obroncima sokobanjskih planina i izletištima, gde je vazduh i dalje visokog kvaliteta.
 Evidentno je da problem sa zagađenim vazduhom postoji čak i u sokobanjskim selima, pa se ove preporuke odnose i na seosko stanovništvo.

One thought on “Vazduh u Sokobanji – kao u Beogradu. Šta možemo učiniti?

  • Jasmina M.
    na januar 16, 2020

    Prvi konkretan korak bi bio predstaviti mestanima alternativni nacin grejanja. Svakako najrasprostranjenija zamena su vazdusne ili zemljane pumpe koje su u zapadnim zemljama skoro potpuno zamenile kotlove za lozenje. Mozda bi neki strucnjak trebao da ljudima i opstinarima objasni rad i troskove za ugradnju kako bi ljudi uopste i poceli da razmisljau o tome. Opstina bi mogla konkretno da promeni grejanje u javnim zgradama kao i mozda da finansiski pomogne finansiranje ugradnji takvih pumpi u privatnim objektima. Bez nekog resenja nema smisla razmatrati razvoj zimskog turizma.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase