fbpx
Rezultati pretrage

Sokobanjska kotlina je značajno stanište u Evropi ugrožene sove – buljine

Postavio admin na oktobar 7, 2020
0

Na listi novoproglašenih IBA područja (Important Bird Area – značajno područje za ptice) našla se i Sokobanjska kotlina, kao značajno stanište najveće evropske sove – buljine koja je ugrožena na nivou Evrope.

Listu predloga IBA područja napravilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na osnovu sprovedenih terenskih istraživanja i dostupnih podataka. U delu istraživanja na teritoriji opštine Sokobanja učestovali su i članovi Sokobanjskog ekološkog društva.

Za proglašenja IBA područja nadležna je  krovna svetska organizacija za proučavanje ptica, zaštitu njihovih staništa i svetske biološke raznovrsnosti – BirdLife International.

Granice IBA područja „Sokobanjska kotlina“

Novo IBA područje „Sokobanjska kotlina“ ima površinu nešto veću od 25 hiljada hektara a na sajtu ove međunarodne organizacije opisano je na sledeći način: „Područje je vrlo heterogeno i predstavlja mozaik obradivog zemljišta, listopadnih šuma, livada i voćnjaka, posebno prema brdskim predelima u južnom i severnom delu IBA“. Kako dalje stoji na sajtu Birdlife International, istraživanje je pokazalo da na području živi 7-10 gnezdećih parova buljine.

Buljina, najveća sova Evrope i jedna od najvećih sova na svetu

Buljina (lat. Bubo bubo) najčešće naseljava klisure, kanjone, planinska područja, stepe i polupustinje, šume, a gnezdi se u zaklonima u stenama, na tlu, povremeno na ruševinama starih građevina ili lesnim odsecima. Ishrana joj je vrlo raznovrsna i sastoji se pretežno od sisara i ptica (glodara, ježeva, zečeva, vrana, vodenih ptica, drugih ptica grabljivica, drugih vrsta sova itd). U Srbiji je redovna gnezdarica čija je populacija procenjena na 300 – 400 gnezdećih parova.

Lista IBA područja ažurirana je u petak, 2. oktobra, a Srbija sada ima 79 globalno prepoznatih značajnih područja za ptice koja zajedno obuhvataju 29,2% površine zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase