fbpx
Rezultati pretrage

Sokobanjska roda sapeta plastikom, povređena noga

Postavio admin na jul 29, 2019
0

Mlada roda iz gnezda kod bivše Staklare u Sokobanji već neko vreme ima noge umotane u plastičnu kesu i kanap. Viđena je i kako bespomoćno visi sa dalekovoda, ali je uspela sama da se oslobodi. Jedna noga joj je, najverovatnije od tada, povređena.

Povređeno mladunče rode iz gnezda kod stare Staklare, u Sokobanji.

SED patrola Sokobanjskog ekološkog društva nadzire ovu rodu od subote, 27.7. kada je Sokobanjčanin Milan Mihajlović na Fejsbuku objavio apel za pomoć ptici. Iako mlada i povređena, ova roda dobro leti i ne dozvoljava da joj se priđe, pa dosadašnji pokušaji da joj pomognemo nisu urodili plodom.

Plastične kese su ogroman problem za mnoge životinjske vrste, u celom svetu. Posebno su ugrožene životinje koje žive u vodi, ali kao što pokazuje i ovaj primer, plastika je opasna i za mnoge druge vrste.

Procena je da stanovnici opštine Sokobanja godišnje bace oko 4.000.000 (četri miliona) plastičnih kesa. Pored toga, Sokobanju po sezoni poseti i preko 100.000 turista, pa je broj bačenih kesa na teritoriji opštine sigurno značajno veći.

Opština Sokobanja nema uređen sistem upravljanja čvrstim otpadom, a Sokobanjsko ekološko društvo se kroz projekat Obračun sa otpadom i inicijativu Za čistiju Sokobanju angažuje na rešavanju ovog velikog ekološkog problema.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase