fbpx
Rezultati pretrage

Sokobanjska roda sapeta plastikom, povređena noga

Postavio admin na 29 jula, 2019
0

Mlada roda iz gnezda kod bivše Staklare u Sokobanji već neko vreme ima noge umotane u plastičnu kesu i kanap. Viđena je i kako bespomoćno visi sa dalekovoda, ali je uspela sama da se oslobodi. Jedna noga joj je, najverovatnije od tada, povređena.

Povređeno mladunče rode iz gnezda kod stare Staklare, u Sokobanji.

SED patrola Sokobanjskog ekološkog društva nadzire ovu rodu od subote, 27.7. kada je Sokobanjčanin Milan Mihajlović na Fejsbuku objavio apel za pomoć ptici. Iako mlada i povređena, ova roda dobro leti i ne dozvoljava da joj se priđe, pa dosadašnji pokušaji da joj pomognemo nisu urodili plodom.

Plastične kese su ogroman problem za mnoge životinjske vrste, u celom svetu. Posebno su ugrožene životinje koje žive u vodi, ali kao što pokazuje i ovaj primer, plastika je opasna i za mnoge druge vrste.

Procena je da stanovnici opštine Sokobanja godišnje bace oko 4.000.000 (četri miliona) plastičnih kesa. Pored toga, Sokobanju po sezoni poseti i preko 100.000 turista, pa je broj bačenih kesa na teritoriji opštine sigurno značajno veći.

Opština Sokobanja nema uređen sistem upravljanja čvrstim otpadom, a Sokobanjsko ekološko društvo se kroz projekat Obračun sa otpadom i inicijativu Za čistiju Sokobanju angažuje na rešavanju ovog velikog ekološkog problema.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Uporedite oglase