fbpx
Rezultati pretrage

Roda Saša posle oporavka prstenovana i puštena u prirodu (video)

Postavio admin na 23 juna, 2020
0

SED patrola je u nedelju, 14. juna uočila jedinku bele rode u lošem opštem stanju, pored puta Sokobanja-Aleksinac, u ataru sela Resnika. Roda nije mogla da poleti, ali je veoma brzo trčala, pa je bilo potrebno dosta truda za bezbedno hvatanje.

Roda Saša, neposredno pre hvatanja

Trčanjem se dodatno iscrpela, te je prvih nekoliko sati nakon hvatanja roda samo ležala. Prvi obrok u vidu sitne ribe uzela je uz našu pomoć, a tri sata kasnije bilo joj je vidno bolje. Tokom dana počela je da se upoznaje sa prostorom u koji je smeštena i samostalno uzima hranu. Slučaj je prijavljen Zavodu za zaštitu prirode, sa kojim smo koordinisali i mere koje smo preduzeli za oporavak ove jedinke.
Nazvali smo je Saša, jer se kod roda jako teško određuje pol, pa je ponela ime koje može odgovarati i mužjaku i ženki.

Hranjenje rode

Pretpostavljamo da je rodu Sašu 7. juna udario automobil kod Trebičke česme, o čemu je naš sugrađanin Rade Nikodijević, obavestio Sokobanjsko ekološko društvo. Povrede nisu bile fatalne, pa je roda otišla sa mesta nesreće, ali u narednih nekoliko dana verovatno nije dovoljno lovila, te je oslabila i tada ju je naša patrola, sedam dana od povređivanja, otkrila i uhvatila. Nakon još sedam dana nege koja se svela na rehidrataciju i jaku hranu (zadnjih dana je jela po 600g ribe dnevno), Saša je prstenovana i puštena na slobodu.

Kratki video o prstenovanju i oslobađanju rode Saše

Zahvaljujemo svima koji su doprineli da spasimo Sašu – sugrađaninu Radetu Nikodijeviću koji je prijavio „saobraćajku“, ornitologu Ivanu Medenici iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije koji je pticu pregledao i prstenovao i posebno Ivanu Ćosiću, sertifikovanom spasiocu divljih životinja iz vršačkog udruženja Lesovik, koji nam je dao dragocene savete za zbrinjavanje rode.

Inače, bele rode su poznate po gnežđenju u ljudskim naseljima (na zgradama, električnim stubovima i sličnim objektima), dok se uglavnom hrane na vlažnim livadama, pašnjacima, stepama, močvarama, ali i na poljoprivrednim površinama. Hranu čine insekti, gmizavci, vodozemci, sitni sisari i ptice koje lovi na zemlji. Ugrožene su usled nestajanja povoljnih vlažnih i travnatih staništa, a često stradaju i od sudara sa električnim vodovima ili tokom seobe i nalaze se na listi strogo zaštićenih životinja.

U Srbiji se gnezdi od 1.200-1.300 parova, a na teritoriji opštine Sokobanja postoje tri gnezda. Ukoliko u okolini nekog od njih, ali i ili bilo gde na teritoriji Evrope, Azije, ili Afrike uočite rodu sa plavim prstenom i oznakom CH6 na nozi, obavezno nam javite 🙂

Kolorni“ prsten plave boje, sa oznakom CH6

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Uporedite oglase