fbpx
Rezultati pretrage

Mladunče veverice nakon pružene prve pomoći prebačeno u ZOO planet na dalji oporavak

Postavio admin na jul 23, 2019
0

Darko Vasilijić, član Sokobanjskog ekološkog društva, pronašao je u sokobanjskom parku Banjica dva mladunčeta veverice. Za jedno je, na žalost bilo kasno – nije davalo znake života, a drugo je bila jako slabo.

Po uputstvima veterinara, mala veverica je utopljena i rehidrirana.
S obzirom da mladunče još uvek nije progledalo i da ne jede čvrstu hranu, te da su mu potrebni posebni uslovi, prosleđeno je na dalju negu udruženju ZOO Planet iz Niša, uz saglasnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije,

Veverica je glodar zaštićen zakonom u Srbiji i većem delu Evrope. Prvenstveno se hrani semenjem šišarki, orašastim plodovima, a jede i gljive, bobice i mladice grana; ređe ptičja jaja i mlade.

Ima veliki broj prirodnih neprijatelja – njima se hrane kune, lasice, divlje mačke, sove, jastrebovi, mišari, lisice, pa i domaći psi i mačke. Čovek ih ugrožava uništavanjem staništa, a često stradaju i u saobraćaju.

Ženka se koti jednom, ili dva puta godišnje i u proseku okoti tri mladunca. Tek okoćene veverice su slepe, gole i slabašne. Kad navrše mesec dana prestaju da sisaju majčino mleko i počinju da se hrane voćem i semenkama. Tada ih majka izvodi i ubrzo nauče da se penju po stablima i da održavaju ravnotežu repom.
Posle nekoliko meseci napuštaju majku i počinju samostalan život.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase