fbpx
Rezultati pretrage

Nakon prošlogodišnjeg pomora, kolonija slepih miševa u Sesalačkoj pećini manja

Postavio admin na jul 21, 2019
0

SED patrola tokom redovnog obilaska Sesalačke pećine 21.7.2019. registrovala je koloniju slepih miševa na uobičajenoj poziciji, ali, u odnosu na ranije godine – značajno manju.
Podsećamo, prošle godine su nesavesni turisti ložili vatru u samoj pećini i izazvali veliki pomor podmlatka i nenadoknadivu štetu populacijama ovih letećih sisara, pa je postojala bojazan da ove godine kolonija neće biti ni oformljena.

Prema do sada obavljenim istraživanjima u Sesalačkoj pećini porodiljske kolonije formiraju najmanje četiri strogo zaštićene vrste slepih miševa: evropskog dugokrilaša (Miniopterus schreibersii), dugoprstog večernjaka (Myotis capaccinii), južnog velikog večernjaka (Myotys oxygnathus) i sredozemnog potkovičara (Rhinolophus euryale)

Inače, Sesalačka pećina je u procesu zaštite i na tome sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, pored Sokobanjskog ekološkog društva, aktivno rade i Organizacija za brigu o životinjama ORCA i Turistička organizacija Sokobanja (pročitaj više).

Stavljanje Sesalačke pećine pod zaštitu, uz dobar odabir upravljača, vodi boljoj zaštiti same pećine i živog sveta u njoj, a ujedno doprinosi i razvoju turizma u Sesalcu.

Više o ovim divnim životinjama i Sesalačkoj pećini možete pročitati u članku Slepi miševi Sesalačke pećine.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase