fbpx
Rezultati pretrage

Cer iz Šume hrastova u Radenkovcu star oko 230 godina

Postavio admin na februar 22, 2023
0

Proces određivanja starosti isečka stabla cera iz Radenkovca, obavljen na Šumarskom fakultetu u Beogradu, pokazao je da je ovo drvo bilo staro čak 225 godina! Ako se uzme u obzir da je uzorak uzet sa drveta koje je oboreno pre približno pet godina, može se zaključiti da je ovaj cer iznikao približno 1793. godine, dakle 11 godina pre Prvog srpskog ustanka, da je bio star 85 godina kada je Radenkovac oslobođen od Turaka i da je svedok brojnih istorijskih događaja. Kako je ovo drvo slične veličine kao i većina stabala iz Šume hrastova u Radenkovcu (a ima i većih), može se pretpostaviti da su i ona približne starosti.

 


Volonteri Sokobanjskog ekološkog društva su, uz odobrenje Šumske uprave Sokobanja, uzeli isečak sa oborenog debla cera i poslali ga na Šumarski fakultet, gde je u Laboratoriji za istraživanje prirasta, nakon površinske priprema kotura, izvršeno datiranje prirasta i utvrđen ukupan broj godova. Datiranje je obavio master inženjer šumarstva Marko Кazimirović.

Cer (Quercus cerris) je vrsta visokog listopadnog drveta iz porodice hrastova i u radenkovačkoj šumi predstavlja najčešću vrstu.  Prema SED-u dostupnim informacijama, hrast sa koga je uzet isečak oboren je 2018. ili 2019. godine, na zahtev fizičkog lica, jer je navodno, bio sklon padu i ugrožavao je obližnji stambeni objekat. Prečnik stabla u dnu bio je nešto veći od jednog metra.


U toku je postupak zaštite Spomenika prirode „Hrastova šuma u Radenkovcu“, na  osnovu Studije zaštite koju je izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije, a Sokobanjsko ekološko društvo je predloženo za upravljača (link).

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase