fbpx
Rezultati pretrage

Šuma hrastova u Radenkovcu zaštićena – SED predloženo za upravljača

Postavio admin na novembar 4, 2022
0

Ministarstvo zaštite životne sredine je pokrenulo postupak zaštite područja Spomenik prirode „Hrastova šuma u Radenkovcu“, na  osnovu Studije zaštite koju je izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije, a Sokobanjsko ekološko društvo je predloženo za upravljača.

Iako će proći dosta vremena do okončanja postupka zaštite, područje za koje je pokrenut postupak zaštite smatra se zaštićenim u skladu sa zakonom, a do donošenja akta o proglašenju primenjuju se mere propisane u Studiji zaštite.

Spomenik prirode „Hrastova šuma u Radenkovcu” nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, na teritoriji opštine Sokobanja, na ulazu u selo Radenkovac. Površina zaštićenog područja je približno 23 hektara, a lokalni naziv ove šume je „Rudina“.

Na osnovu svojih botaničkih karakteristika, Hrastova šuma u Radenkovcu predstavlja jedinstveno stanište u Srbiji. Zahvaljujući impozantnim dimenzijama, stoletna stabla cera i kitnjaka dočaravaju nekadašnji izgled moravskog šumskog područja. Prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja predstavlja zaštićeno područje regionalnog, odnosno velikog značaja.

„Polazeći od utvrđenih temeljnih prirodnih vrednosti, pojava i procesa od interesa za zaštitu, kao i funkcije i namene zaštićenog područja, Zavod za zaštitu prirode Srbije predlaže da upravljanje SP „Hrastova šuma u Radenkovcu” bude povereno lokalnoj neprofitnoj organizaciji „Sokobanjsko ekološko društvo” iz Sokobanje“, navodi se  u Obaveštenju o postupku pokretanja zaštite Spomenika prirode „Hrastova šuma u Radenkovcu” (link – obaveštenje).

Istraživanje Rudine je započeto nakon što su aprila 2019. godine predstavnici Sokobanjskog ekološkog društva i Turističke organizacije Sokobanja to zatražili od predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije i podsetili ih da je MZ Radenkovac još ranije podnela zahtev za zaštitu ovog područja.

Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio je 5. oktobra 2022. godine Studiju zaštite Spomenika prirode „Hrastova šuma u Radenkovcu” Ministarstvu zaštite životne sredine kao nadležnom organu.

Danom postavljanja obaveštenja i izvoda iz Studije zaštite na internet stranici Ministarstva (31.10.2022.), ispunjeni su uslovi za pokretanje postupka zaštite ovog prirodnog područja, a područje za koje je pokrenut postupak zaštite smatra se zaštićenim u skladu sa zakonom.

Izvod iz Studije zaštite SP Hrastova šuma u Radenkovcu možete preuzeti OVDE

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase