fbpx
Rezultati pretrage

Monitoring ugrožavanja vodozahvata i kupališta procednim deponijskim vodama

Postavio admin na jun 20, 2022
0

Prema saznanjima SED, ni jedna ustanova ili služba ne vrši monitoring procednih deponijskih voda na teritoriji opštine Sokobanja i njihov uticaj na vodotokove, a posebno one na kojima se nalaze kupališta, ili se koriste za vodosnabdevanje naselja.

U cilju dobijanja adekvatnih podataka, zaštite zdravlja i povećanja informisanosti  građana i donosilaca odluka, Sokobanjsko ekološko društvo je započelo sa monitoringom kvaliteta površinskih voda na ukupno 4 lokacije i to:

  • Plaža Župan – najpopularnije kupalište na Sokobanji, koje se ujedno nalazi neposredno iznad (uzvodno) od vodozahvata Fabrike vode Carine.
  • Most ka Belom Potoku – nizvodno od nekadašnje fabrike za preradu otpadnih voda
  • Most ka Žućkovcu – nizvodno od nesanitarne gradske deponije
  • Kupalište na akumulaciji Bovan – mesto ulaska asfaltnog puta u jezero, kod Mrestilišta

Prikupljeni uzorci vode se šalju Institutu za javno zdravlje Niš, koji je sertifikovan za njihovo ispitivanje. S obzirom da su dobijeni laboratorijski rezultati laicima prilično složeni za tumačenje, na sajtu SED (link) će biti predstavljeni pojednostavljeni prikaz podataka, uz mogućnost preuzimanja i kompletnog izveštaja.

Napomena: Kako uzorkovanje vode vrše aktivisti SED, a ne stručnjaci Zavoda za javno zdravlje, prikazani rezultati se ne smatraju zvaničnim.

 

Monitoring ugrožavanja vodozahvata i kupališta procednim deponijskim vodama  vrši se u okviru projekta SED „Zajedno za čistu Sokobanju: Aktivni građani za unapređenje propisa i praksi u upravljanju otpadom“ koji se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorno Sokobanjsko ekološko društvo.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase