fbpx
Rezultati pretrage

Doniraj za bezbedno gnezdo roda!

Postavio admin na februar 27, 2023
0

Hajde da svi zajedno pomognemo rodama iz Žučkovca da bezbedno odgajaju svoje mlade! Njihovo gnezdo nalazi se na električnom stubu – banderi, a grane dodiruju žice koje dolaze sa tri strane i postoji veliki rizik od strujnog udara koji bi mogao dovesti do pogibije odraslih ptica, ili mladunaca.

Potrebno je ukupno 10.000 dinara da obezbedimo metalnu platformu pomoću koje će se gnezdo izdići iznad žica i time učiniti bezbednim za rode.

Uplati koliko si u mogućnosti – između 200 i 1000 dinara, ili bilo koji drugi iznos koji ti smatraš primerenim, na tekući račun Sokobanjskog ekološkog društva: 205-266629-63 (Svrha – Donacija za platformu za rode; Poziv na broj – PR-23).

 

 

Bela roda (lat. Ciconia ciconia) je kod nas najpoznatija ptica selica. Gnezdi se uglavnom u, ili u blizini ljudskih naselja – na zgradama, stubovima za prenos električne energije i sličnim objektima. Hranu traži na livadama, pašnjacima, oranicama, u stepama i močvarama. Ishranu čine insekti, vodozemci, gmizavci, ribe, mali sisari i ptice koje lovi na zemlji i u vodi.

Bele rode se gnezde jednom godišnje, ženke snesu od 3 do najviše 6 jaja. Na jajima leže naizmenično ženka i mužjak.

Mladunci sredinom avgusta počinju da formiraju jata i kreću na put prema svom privremenom zimskom staništu. Njihovi roditelji, stare rode, na ovaj put kreću nešto kasnije, u prvoj polovini septembra. Dužina puta koje rode pređu je oko 12.000 kilometara u jednom smeru.

Rode prosečno žive 15 godina. U Srbiji se gnezdi stabilna populacija od 1.200-1.400 parova.

/Izvor teksta o beloj rodi: pticesrbije.rs/

Sokobanjsko ekološko društvo radi na dobijanju dozvola za postavljanje platforme – od Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Elektroprivrede Srbije. Nadamo se da će biti obezbeđene pre povratka roda sa juga. Ukoliko se to ipak ne dogodi, platforma će biti montirana po završetku gnežđenja i spremna za narednu sezonu.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase