fbpx
Rezultati pretrage

Vikend posmatranja ptica 2021

Postavio admin na 4 oktobra, 2021
0

Divno vreme, odlična ekipa i zabavne radionice obeležile su jučerašnji izlet povodom Evropskog dana posmatranja ptica održan na Mrestilištu Bovanskog jezera.

Nakon što smo pomoću optičkih instrumenata uočili i prepoznali vrste ptica koje su se trenutno mogle ugledati, Eduka tim Sokobanjskog ekološkog društva je održao kratku radionicu na kojoj su najmlađi učesnici izleta pokušavali da povežu emitovana glasanja ptica sa nekom od postavljenih fotografija ptica i ujedno nauče nešto zanimljivo o svakoj od njih.

Usledila je šetnja kroz ševare, vrbake i plavne livade, a onda je u blizini Trubarevačkog mosta Eduka-tim održao još jednu radionicu – ovoga puta o seobi ptica. Najmlađi učesnici su glumili rode i imali zadatak da prelete iz „Evrope“ u „Afriku“ izbegavajući „opasnosti“ – odrasle koji su glumili glad, umor i krivolov. Postavljeni obruči predstavljali su sigurna mesta za odmor i dopunu energije – zaštićena područja i druga odgovarajuća staništa. Jedan broj roda je uspeo da preleti u Afriku, ali ih je u povratku ka Evropi dočekao manji broj obruča – jer je jedan broj odgovarajućih staništa uništen čovekovim delovanjem…

Igra je ponovljena više puta jer je deci bila zabavna, a igrajući se naučili su koliko je seoba ptica zahtevan zadatak za svaku jedinku, koliko je veliki negativan ljudski uticaj na seobe i šta bi trebali uraditi da se taj uticaj smanji u cilju očuvanja raznovsnosti živog sveta.

Evropski dan posmatranja ptica održava se 28 godina u više od četrdeset zemalja. Ovogodišnji izlet, treći po redu u Sokobanji, organizavali su Sokobanjsko ekološko društvo i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Uporedite oglase