fbpx
Rezultati pretrage

Rakovi i riblja mlađ se guše u lokvama ispod mini elektrane

Postavio admin na 4 septembra, 2019
12 komentara

Živi svet Izgare, u delu ispod mini hidroelektrane je u opasnosti. Pronađeno je i nekoliko uginulih jedinki strogo zaštićenog potočnog raka.

Tokom redovnog obilaska mini-hidroelektrana na teritoriji opštine Sokobanja, SED-patrola uočila je veliki broj rakova, riba i riblje mlađi, kao i žaba, punoglavaca i insekata u minijaturmim lokvama u klisuri Momin kamen, na rečici Izgare, neposredno ispod vodozahvata mini-hidroelektrane.

Neke od lokvi su tako male i tako pune živog sveta da je neophodna hitna intervencija za njegovo spasavanje.

Sokobanjsko ekološko društvo je obavestilo nadležne inspekcijske službe i zatražilo preduzimanje hitnih mera da se ovi organizmi spasu i prebace u delove reke u kojima ima vode.

Volonteri SED su spremni da asistiraju u akciji spašavanja.

Prilikom ranijih obilazaka SED patrola je u Izgari uočila sledeće riblje vrste: potočna mrena (krkuša), vijun i brkica.

Pogledajte video zapis sa obilaska:


Na prelepoj planinskoj rečici Izgare u blizini Sokobanje, 2018-te godine, firma Slemen Electric doo, izgradila je derivacionu mini-hidroelektranu. Tokom izgradnje betonskog cevovoda devastirana je prelepa klisura, a predimenzionisani cevovod isfragmentisao je tok reke.
U vreme niskog vodostaja potočni rakovi, riblja mlađ potočne mrene, brkice i vijuna, guše se u lokvama punim barskih algi.

12 thoughts on “Rakovi i riblja mlađ se guše u lokvama ispod mini elektrane

 • Bojan Radojkovic
  na 4 septembra, 2019

  Koliko treba da budes pametan pa da shvatis da hidroelektrana ne radi vec tri meseca. Znaci ne uzima ni litar vode iz reke.A to sto zivi svet u recici strada je zbog toga sto reka presususje-nema vode u njoj. U svakom slucaju svaka cast za pismenosti i poznavanju materije.

  • admin
   na 5 septembra, 2019

   Investitore Bojane Radojkoviću,
   Molimo da iznosite činjenice: Niste imali ni približno tako dugu pauzu u radu, redovno obilazimo vaše elektrane i dobro to znamo.
   Iako trenutno ne uzimate vodu za rad elektrane (iz razloga što je jednostavno više nema), kvalitet vode u ustavi (vidi se lepo na snimku) ste toliko oborili, da odgovara više ravničarskoj bari nego planinskom potoku i to pogubno utiče na živi svet.
   Stvar dodatno otežava to što ste tok ispresecali cevovodom i ruinirali građevinskim mašinama, pa su nekadašnji sinji virovi pretvoreni u nizove barica.
   Ponašate se bezobzirno i krajnje bahato, ali vam to neće još dugo prolaziti: Svaki vaš zločin prema prirodi biće zabeležen, objavljen i (pre ili kasnije) zakonski sankcionisan.

   • Aleksandra
    na 7 septembra, 2019

    Svaka cast na vasem odgovoru Investitoru Bojanu Radojkovicu…usudila bih se samo da kazem da mi je jako zao sto se i nas srpski jezik previse menja i sto nasi lepi glagoli nestaju …Upotrebljavate glagol ruinirati koji potice iz francuskog ruiner, kao da mi nemamo glagol unistiti ?

    • admin
     na 7 septembra, 2019

     Hvala na komentaru.
     „Uništeno“ i „ruinirano“ u srpskom nisu potpuni sinonimi, ali mislimo da ovo nije mesto za jezičke rasprave.

  • na 5 septembra, 2019

   Ako nema vode sta ce tu hidroelektrana? Sigurno pravite bezvezne kolicine struje u odnosu na to koliko stetite ekosistemu okolo.

 • Slavča
  na 4 septembra, 2019

  Svaki komentar je suvišan.Ovo je pogrom svega živog u reci.Zločin.

 • Svetlana
  na 5 septembra, 2019

  Hitno sve ispitati i reagovati jer svi odosmo u propast ako ovako nastavimo.Dozovimo se paneti dok ne bude kasno.

 • Djurdjevic Vesna
  na 5 septembra, 2019

  Koliki moron treba neko da bude da prirodan tok reke „izbagerise“ , poremeti prirodna stanista, ispreseca tok reke betonskim ruglom i izgradi hidroelektranu na reci koja presusuje. Zlocin “ po zakonu“ ???

 • Mira
  na 5 septembra, 2019

  Kako je moguće da ovakve stvari prolaze nekažnjeno. Ja prosto ne mogu da verujem da su ljudi rodjeni u ovoj zemlji i oni koji planiraju da njihova deca tu zive dozvolili ovo unistavanje svega sto imamo. Ja verujem da je to mogao samo da uradi stranac koji mrzi sve sto je srpsko a u krajnjem slučaju ako je rec o našim ljudima to mogu biti samo monstrumi. Ovo je veliki greh i na žalost stici ce i njih i njihovo potomstvo. Dzaba slave slavu, nece ovo na dobro da izadje.

 • Milorad
  na 5 septembra, 2019

  Por mac bato…

 • Simpo
  na 27 septembra, 2019

  Treba pokrenuti veliki otpor i borbu prema mini elektranama,koje uništavaju našu predivnu prirodu a za uzvrat pune samo privatne džepove.Ko je tu suludu ideju uopšte dozvolio da se sprovede u delo, treba debelo da odgovara.A zna se ko je kriv: vlada i gradske vlasti i narovno investitori koji su ustvari njihovi puleni.Ako hoće električnu energiju iz obnovljivih izvora onda neka grade vetrenjače a ne da uništavaju male reke,mada ko zna šta je krajnji cilj ove pogubne politike prema prirodi,možda nas u budućnosti čeka uništavanje ne samo reka,nego i planina i to sve zbog nekih ruda i ostalih plementih metala.Da nam žive reke i da naši unuci i njihovi unici i dalje uživaju u njihovim lepotama.

 • Pingback: Pomor riblje mlađi kod MHE Blendija (Video) - Sokobanjsko Ekološko Društvo

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Uporedite oglase