fbpx
Rezultati pretrage

Rakovi i riblja mlađ se guše u lokvama ispod mini elektrane

Postavio admin na septembar 4, 2019
12 komentara

Živi svet Izgare, u delu ispod mini hidroelektrane je u opasnosti. Pronađeno je i nekoliko uginulih jedinki strogo zaštićenog potočnog raka.

Tokom redovnog obilaska mini-hidroelektrana na teritoriji opštine Sokobanja, SED-patrola uočila je veliki broj rakova, riba i riblje mlađi, kao i žaba, punoglavaca i insekata u minijaturmim lokvama u klisuri Momin kamen, na rečici Izgare, neposredno ispod vodozahvata mini-hidroelektrane.

Neke od lokvi su tako male i tako pune živog sveta da je neophodna hitna intervencija za njegovo spasavanje.

Sokobanjsko ekološko društvo je obavestilo nadležne inspekcijske službe i zatražilo preduzimanje hitnih mera da se ovi organizmi spasu i prebace u delove reke u kojima ima vode.

Volonteri SED su spremni da asistiraju u akciji spašavanja.

Prilikom ranijih obilazaka SED patrola je u Izgari uočila sledeće riblje vrste: potočna mrena (krkuša), vijun i brkica.

Pogledajte video zapis sa obilaska:


Na prelepoj planinskoj rečici Izgare u blizini Sokobanje, 2018-te godine, firma Slemen Electric doo, izgradila je derivacionu mini-hidroelektranu. Tokom izgradnje betonskog cevovoda devastirana je prelepa klisura, a predimenzionisani cevovod isfragmentisao je tok reke.
U vreme niskog vodostaja potočni rakovi, riblja mlađ potočne mrene, brkice i vijuna, guše se u lokvama punim barskih algi.

12 thoughts on “Rakovi i riblja mlađ se guše u lokvama ispod mini elektrane

 • Bojan Radojkovic
  na septembar 4, 2019

  Koliko treba da budes pametan pa da shvatis da hidroelektrana ne radi vec tri meseca. Znaci ne uzima ni litar vode iz reke.A to sto zivi svet u recici strada je zbog toga sto reka presususje-nema vode u njoj. U svakom slucaju svaka cast za pismenosti i poznavanju materije.

  • admin
   na septembar 5, 2019

   Investitore Bojane Radojkoviću,
   Molimo da iznosite činjenice: Niste imali ni približno tako dugu pauzu u radu, redovno obilazimo vaše elektrane i dobro to znamo.
   Iako trenutno ne uzimate vodu za rad elektrane (iz razloga što je jednostavno više nema), kvalitet vode u ustavi (vidi se lepo na snimku) ste toliko oborili, da odgovara više ravničarskoj bari nego planinskom potoku i to pogubno utiče na živi svet.
   Stvar dodatno otežava to što ste tok ispresecali cevovodom i ruinirali građevinskim mašinama, pa su nekadašnji sinji virovi pretvoreni u nizove barica.
   Ponašate se bezobzirno i krajnje bahato, ali vam to neće još dugo prolaziti: Svaki vaš zločin prema prirodi biće zabeležen, objavljen i (pre ili kasnije) zakonski sankcionisan.

   • Aleksandra
    na septembar 7, 2019

    Svaka cast na vasem odgovoru Investitoru Bojanu Radojkovicu…usudila bih se samo da kazem da mi je jako zao sto se i nas srpski jezik previse menja i sto nasi lepi glagoli nestaju …Upotrebljavate glagol ruinirati koji potice iz francuskog ruiner, kao da mi nemamo glagol unistiti ?

    • admin
     na septembar 7, 2019

     Hvala na komentaru.
     „Uništeno“ i „ruinirano“ u srpskom nisu potpuni sinonimi, ali mislimo da ovo nije mesto za jezičke rasprave.

  • na septembar 5, 2019

   Ako nema vode sta ce tu hidroelektrana? Sigurno pravite bezvezne kolicine struje u odnosu na to koliko stetite ekosistemu okolo.

 • Slavča
  na septembar 4, 2019

  Svaki komentar je suvišan.Ovo je pogrom svega živog u reci.Zločin.

 • Svetlana
  na septembar 5, 2019

  Hitno sve ispitati i reagovati jer svi odosmo u propast ako ovako nastavimo.Dozovimo se paneti dok ne bude kasno.

 • Djurdjevic Vesna
  na septembar 5, 2019

  Koliki moron treba neko da bude da prirodan tok reke „izbagerise“ , poremeti prirodna stanista, ispreseca tok reke betonskim ruglom i izgradi hidroelektranu na reci koja presusuje. Zlocin “ po zakonu“ ???

 • Mira
  na septembar 5, 2019

  Kako je moguće da ovakve stvari prolaze nekažnjeno. Ja prosto ne mogu da verujem da su ljudi rodjeni u ovoj zemlji i oni koji planiraju da njihova deca tu zive dozvolili ovo unistavanje svega sto imamo. Ja verujem da je to mogao samo da uradi stranac koji mrzi sve sto je srpsko a u krajnjem slučaju ako je rec o našim ljudima to mogu biti samo monstrumi. Ovo je veliki greh i na žalost stici ce i njih i njihovo potomstvo. Dzaba slave slavu, nece ovo na dobro da izadje.

 • Milorad
  na septembar 5, 2019

  Por mac bato…

 • Simpo
  na septembar 27, 2019

  Treba pokrenuti veliki otpor i borbu prema mini elektranama,koje uništavaju našu predivnu prirodu a za uzvrat pune samo privatne džepove.Ko je tu suludu ideju uopšte dozvolio da se sprovede u delo, treba debelo da odgovara.A zna se ko je kriv: vlada i gradske vlasti i narovno investitori koji su ustvari njihovi puleni.Ako hoće električnu energiju iz obnovljivih izvora onda neka grade vetrenjače a ne da uništavaju male reke,mada ko zna šta je krajnji cilj ove pogubne politike prema prirodi,možda nas u budućnosti čeka uništavanje ne samo reka,nego i planina i to sve zbog nekih ruda i ostalih plementih metala.Da nam žive reke i da naši unuci i njihovi unici i dalje uživaju u njihovim lepotama.

 • Pingback: Pomor riblje mlađi kod MHE Blendija (Video) - Sokobanjsko Ekološko Društvo

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uporedite oglase